Malostranská vodárenská věž

Technická památka ze 16. století sloužila k zásobování kašen


Renesanční malostranská vodárenská věž se nazývá též Petržílkovská podle mlynáře Jana Petržilky, vlastníka Kartouzského mlýna, který byl zbourán a na jehož místě dnes věž stojí. Byla postavena v letech 1582-96 z rozhodnutí obce Malá Strana již jako třetí v pořadí svého druhu. Jak je vidět, nároky na vodu již v 16. století mělo město poměrně velké. Voda se do věže dostávala čerpadly (r. 1826 byl jejich konstruktérem Josef Božek), z věže proudila samospádem do obecních kašen. Svému účelu sloužila až do r. 1886.

Věž má podobu hranolu se čtvercovou podstavou, který je zakončen střechou ve tvaru jehlanu. V ní je umístěn na každé straně vikýř, zakončení tvoří korouhvičky s praporcem. Přízemí je zhotoveno ze dvou stran z neomítaného kamene, druhé dvě strany jsou omítané. První a druhé patro je odděleno římsou a na nároží bosováno. 

Ve druhém patře je věž novodobě spojena proskleným průchodem s vedlejším objektem. 

Interiér je osvětlován dvěma typy oken: velká jsou umístěna ve střední ose hranolové stěny, malá jsou v obdélném ostění. Novodobá úprava pro administrativní účely je dílem architektky Jindřišky Petříkové z přelomu 80. a 90. let 20. století. 

Věž není veřejnosti přístupná, dobře se na ní můžete podívat z Jiráskova mostu. 

Stavitelé věže jistě v 16. století netušili, že jejich dílo bude mít od r. 1912 i dopravní význam, i když jen symbolický. Věž "střeží" vjezd do Smíchovské plavební komory, která je využívána turistickými loděmi při některých výletech po Vltavě. 

Podle:

https://www.pamatkovykatalog.cz/malostranska-vodarenska-vez-14757687, 1. 1. 2020

https://cs.wikipedia.org/wiki/Malostranská_vodárenská_věž, 1. 1. 2020


Umístění

GPS souřadnice

50°4'33.944"N, 14°24'33.430"E

Adresa

Nábřežní 4
Praha 5 - Smíchov
Praha 150 00

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Smíchov
Nadmořská výška
190 m.n.m.
Základní číselné údaje
Věž byla postavena v l. 1582-96, je vysoká 34 metrů.

Přístup

Příjezd vlakem

Vlakem jeďte buď do železniční stanice Praha hlavní nádraží nebo Praha Masarykovo nádraží nebo Praha Smíchov, kde přestupte na metro. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Nejbližší stanice metra se jmenuje Malostranská (linka A). Tramvaje jezdí ještě blíže. Spojení hledejte do zastávky Jiráskovo náměstí na pravém břehu Vltavy nebo Arbesovo náměstí na levém. 

Příjezd osobním autem, parkování

Doporučujeme parkovat na některém ze záchytných parkovišť na okraji Prahy u stanice metra. Nebo hledejte místo s bílými přerušovanými  pruhy. Tato místa jsou doplněna dopravní značkou s oranžovým či zeleným pruhem.
V „oranžové“ zóně můžete parkovat max. 2 hodiny. V „zelené“ zóně smíte parkovat 6 hodin. Provozní doba, způsob platby a cena je vždy uvedena na parkovacím automatu.
. Neparkujte v místech s modrými pruhy, ta jsou určena pro rezidenty. Na Smíchově lze parkovat u křižovatky Anděl v podzemí obchodního domu Nový Smíchov. Vjezd z ulice Kartouzské. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Viz https://bezpecneparkovani.cz/BUS_parking.cms

Přístup pěšky

Jděte na Jiráskův most, odkud je na věž nejlepší pohled. 

Příjezd na kole, parkování kol

Tato část Prahy je sice na kole sjízdná, ale nikoli k cyklistům přátelská. Chybí cyklostezky i stojany na kola. 

Poznámky pro vozíčkáře

Ulice v okolí vodárny jsou pro vozíčkáře dostupné, ale vzhledem k častým malým nerovnostem si raději vezměte doprovod. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu