Soutěska Imbros

Velkolepá, hojně navštěvovaná vápencová rokle na jižní Krétě


Soutěska Imbros (anglicky Imbros Gorge, v řečtině Φαράγγι Ίμπρου, Faragi Imbrou) je asi 11 km dlouhý kaňon, vyhloubený erozí ve vápencích jižní Kréty. Pokud bychom soutěsku popisovali shora, pak za její začátek lze považovat sedlo mezi vesnicemi Imbros a Amoudari v nadmořské výšce 820 m (souřadnice 35°15'49.015"N, 24°10'31.657"E). Sedlem vede důležitá silniční spojnice severu a jihu Kréty, okolo se tyčí hory s nadmořskou výškou okolo 1500 m na východ odtud a přes 2000 m na západ odtud. 

Údolí v horní části nelze nazvat soutěskou, eroze vyhloubila profil písmene V, zúžení do tvaru kaňonu se svislými stěnami přichází až pod vesnicí Imbros, a to jen na poměrně krátkém úseku. Pod vesnicí Imbros začíná turisticky přístupná část (u taverny Porofarango). Soutěska je většinu roku bez vody. Místy je v jejím průběhu patrna komunikace - potahová stezka pro muly, která tudy vedla před výstavbou široké silnice. Ta ovšem dno občasného toku obchází z bezpečné vzdálenosti, současně však na ní motoristé ale projedou hned několik "divokých" serpentin a dva tunely. 

Jako dopravní spojnice stezka za II. světové války posloužila spojencům v počtu několika tisíc, když tudy prchali ze severu ostrova na jih před Němci po prohrané bitvě o Krétu. Na jižním pobřeží se nalodili a odpluli do Egypta.

Nejužší a současně nejatraktivnější místo soutěsky Imbros měří na šířku jen 1,6 m, dalším fotogenickým místem je skalní most. V soutěsce není téměř žádný porost, občas zahlédnete cypřiše nebo jinou subtropickou zeleň, ze živočichů můžete potkat jen kozy - velmi často v horolezeckých pózách, kdy shazují na turisty do soutěsky kamení. Turisté stezku mohou projít od vesnice Imbros až dolů (délka pochodu asi 7 km, velmi nerovný terén dna soutěsky, čas až 3,5 h, ovšem žádné nebezpečné nebo exponované úseky, možno jít i obráceně), zpět se můžete vydat touž cestou nebo jedete autobusem či použijete taxi. Nástupní místo má nadmořskou výšku asi 750 m, cíl je ve 160 m.n.m. Vstup činí 2,5 euro, ale jsou dny či úseky dne, kdy u pokladen nikdo není (stav r. 2019).

Pokud se vám do soutěsky nechce nebo jste v časové tísni, můžete si bohatě užívat výhledů, které nabízí přilehlá silnice. Na jednom z odpočívadel u tunelu místní lidé provozují občerstvení a komerční služby. 
   

Podle:

https://en.wikipedia.org/wiki/Imbros_Gorge

Murböck, J., Hirner, G. (2005): Kréta západ, Freytag a Berndt, Praha, s. 88


Umístění

GPS souřadnice

35°13'27.920"N, 24°9'55.996"E

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
100 m.n.m. - 1000 m.n.m.
Základní číselné údaje
Soutěska je dlouhá asi 5 km. Výškový rozdíl mezi dnem a okolními vrcholky je asi 900 m.

Přístup

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Autobusy Hora Sfakion - Imbros jezdí několikrát denně. Také jezdí autobus Chania - Imbros - Komitades - Hora Sfakion.

Příjezd osobním autem, parkování

Parkovat můžete u vesnice Imbros nebo ve vesnici Komitades. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Viz pokyny pro pěší. Můžete nechat vystoupit účastníky akce nahoře nad soutěskou a čekat dole. 

Přístup pěšky

Na cestu soutěskou 7 km si vyhraďte asi 3,5 hodiny. Dobré je mít pevnou obuv. 

Příjezd na kole, parkování kol

Soutěska není pro kola sjízdná. 

Poznámky pro vozíčkáře

Soutěska není pro vozíčkáře přístupná. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu