Muzeum krétské etnologie ve Vori

Unikátní expozice o dějinách a národopisu řeckého ostrova

Kontaktní informace

Oficiální stránky

Na Krétě mohou turisté navštívit velké množství památek na dávné dějiny. Vzpomeneme-li si na kteroukoli dějinnou epochu tohoto ostrova, naleznete hned několik míst, kde ji lze v terénu doložit. V několika muzeích můžete vidět předměty, jimiž se obklopovali nejbohatší lidé krétských dějin. Například mzeum v Héraklionu je přehlídkou starověkého luxusu. Pravděpodobně ale jen na jednom místě spatříte průřez celým národopisem posledního tisíce let. Uvidíte předměty, které užívali obyčejné lidé. Pojďme do Vori na jih Kréty. 

Vori je naprosto nenápadná vesnice při silnici mezi městy Moires a Tympaki. Muzeum krétské etnologie leží blízko středu chaotické zástavby s úzkými uličkami. Obtížně budete hledat místo k zaparkování. Vejdete do budovy, která zvenčí snad vůbec ničím turisty nepřitahuje. Pokud jste zrovna přijeli od blízkých rušných pláží Matala nebo ze starořeckých památek na Faistosu, budete překvapeni, jaký je tady úžasný klid. A pohoda.    

Muzeum ve Vori jakožto instituce vzniklo r. 1973. Stavbu vyprojektoval francouzský architekt Georges Henri Riviére, tvůrce mj. pařížského Musée National des Arts et Traditions Populaires, stavělo se v l. 1977-82, otevřeno bylo od r. 1988. Můžeme se tedy mezi řádky domnívat, že od myšlenky k otevření uběhla hodně dlouhá doba, která byla především naplněna řešením problémů nebo nezájmem nikde nejmenovaných osob. Činnost směřující ke vzniku muzea například byla zcela pozastavena v l. 1977- 81. Na vzniku Muzea se významně organizačně a finančně podílelo Řecké ministerstvo kultury. Kromě shromažďování a údržby expozic  a práce s návštěvníky se pracovníci muzea intenzivně věnují studiu krétských civilizací od r. 1000 do současnosti. 

Muzeum na nepříliš rozlehlé ploše dvou podlaží ve velmi příjemném, zajímavě nasvíceném prostředí na černém pozadí dokumentuje období mínojské (2000 - 1000 l. př. n. l.), archaické (1000 - 500 l. př. n. l.) a byzantské. Významná část sbírky je z období turecké okupace. Nesmírně zajímavé, citlivě vybrané exponáty ze života krétského lidu se týkají především zemědělství, řemesel, hudby a architektury.

Od r. 2001 se muzeum dostalo do zájmu Evropské unie, ale přesto v l. 2003 - 2010 zažilo velkou finanční a organizační krizi, kterou se jeho pracovníkům ale podařilo zvládnout.   

Exponáty jsou rozděleny do 7 sekcí: 
Jídlo - strava, zemědělské nástroje, nádoby na vaření,...
Architektura - příklady krétských staveb a fúze s cizími vlivy, např. byzantskými nebo benátskými
Řemesla - tkalcovská místnost, nástroje pro přípravu surovin, látky, přikrývky, krásné barevné koberce
Výroba a obchod - košíkářství, hrnčířství, kovoobrábění, pracovní stůl a nářadí krétského ševce, ...
Doprava - předměty spojené s cestováním na Krétě, dopravní prostředky, přeprava zboží...
Zvyky a tradice -  morálním kodex a praxe krétských lidí s předměty, rituály, církevní předměty, hudební nástroje a zbraně
Sociální organizace - výnosy a dekrety související s krétskou společností a správou veřejných věcí
Muzeum má otevřeno obvykle denně 10 - 18 hod., vstupné činilo 3 eura (r. 2019)

Podle:


Umístění

GPS souřadnice

35°4'1.152"N, 24°48'45.051"E

Adresa

Vori 70200

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
50 m.n.m.
Základní číselné údaje
Muzeum bylo založeno r. 1973 a otevřeno r. 1988.

Přístup

Příjezd osobním autem, parkování

Jeďte do vesnice Vori, která leží mezi městy Moires a Tympaki na jižní Krétě. Hlavní silnice vede jižně od hlavní zástavby. Ve vesnici lze v úzkých uličkách jen omezeně parkovat. Máte-li štěstí, můžete ale zůstat stát i poměrně blízko muzea. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Ve Vori lze parkovat na širším prostranství severně od muzea. 

Přístup pěšky

Přes Vori nevedou žádné turistické stezky. 

Příjezd na kole, parkování kol

Muzeum je dobře dostupné na všech typech kol. 

Poznámky pro vozíčkáře

První patro vozíčkář zvládne, druhé nikoliv. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu