Pomník Aloise Jiráska v Praze

Památka na slavného spisovatele na břehu Vltavy


Pomník Aloise Jiráska na pravém břehu Vltavy je hodnotným uměleckým dílem stojícím na travnaté ploše Jiráskova náměstí nedaleko od domu, kde spisovatel bydlel v l. 1903–1930. 

Když slavný spisovatel r. 1930 zemřel, začala o jeho památku pečovat Společnost Aloise Jiráska. Doba nové republiky jejím činům přála. Jirásek se zasloužil o národní uvědomění Čechů, kteří zásluhou politiků měli po dlouhé historické pomlce vlastní stát. Společnost nejdříve zřídila Jiráskovo muzeum v bytě na rohu Resslovy ulice, kde spisovatel žil, a roku 1933 tady nechala umístit žulovou pamětní desku. Nápis na ní říkal: V tomto domě žil a zemřel Alois Jirásek 1903–1930. Zasadila Společnost Al. Jiráska. Brzy nato byl pojmenován po spisovateli nejbližší most (tehdy nový) a náměstí. Gymnázium v Resslově ulici se začalo jmenovat Jiráskovo (dnes je tu ZŠ). Na náměstí ale prozatím žádný pomník postaven nebyl. Národovecké úsilí přerušila II. světová válka. Naštěstí ve vztahu k Jiráskovi komunisté vzývali tytéž hodnoty jako první republika, takže mu r. 1960 uprostřed náměstí postavili pomník. Letopočet 1960 se "hodil", protože uplynulo 30 let od spisovatelova skonu a 15 let od osvobození Československa. 

Autorem bronzové sochy v nadživotní velikosti sochy byl Karel Pokorný, pískovcový podstavec navrhl Jaroslav Fragner.  

Alois Jirásek je na pomníku zpodobněn sedící, kdy si levou rukou přidržuje rozevřený sešit na koleni předkročené pravé nohy. Podstavec pomníku je kamenný, na něm je centrálně umístěn kónický sokl s patkou a úzkou římsou na vrcholu. Nápisy vzpomínají spisovatele, autory pomníku a vládu Československé republiky. Kamenné reliéfy po stranách se váží k charakteristickým tématům Jiráskových děl. Po pravé straně je to palcátem a letopočet 1419 a nalevo psí hlava s datem 1695.  

Podle: 

https://cs.wikipedia.org/wiki/Pomník_Aloise_Jiráska_(Praha), 4. 2. 2020

https://www.pamatkovykatalog.cz/pomnik-aloise-jiraska-15432919, 4. 2. 2020
     


Umístění

GPS souřadnice

50°4'33.331"N, 14°24'51.574"E

Adresa

Jiráskovo náměstí
Praha 2 - Nové Město
Praha 120 00

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Nové Město
Nadmořská výška
195 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Vlakem jeďte buď do železniční stanice Praha hlavní nádraží nebo Praha Masarykovo nádraží nebo Praha Smíchov, kde přestupte na metro.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Nejbližší stanice metra se jmenuje Karlovo náměstí (linka B). Tramvaje jezdí ještě blíže. Spojení hledejte do zastávky Jiráskovo náměstí

Příjezd osobním autem, parkování

Doporučujeme parkovat na některém ze záchytných parkovišť na okraji Prahy u stanice metra. Nebo hledejte místo s bílými přerušovanými  pruhy. Tato místa jsou doplněna dopravní značkou s oranžovým či zeleným pruhem.
V „oranžové“ zóně můžete parkovat max. 2 hodiny. V „zelené“ zóně smíte parkovat 6 hodin. Provozní doba, způsob platby a cena je vždy uvedena na parkovacím automatu.
Neparkujte v místech s modrými pruhy, ta jsou určena pro rezidenty. Na Smíchově lze parkovat v podzemí obchodního domu Nový Smíchov (placené). 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Viz https://bezpecneparkovani.cz/BUS_parking.cms

Přístup pěšky

Jděte na Jiráskovo náměstí, kde pomník stojí uprostřed travnaté plochy. 

Příjezd na kole, parkování kol

V této části Prahy sice provoz kol je dovolen, ale vzhledem k obrovské hustotě automobilového a pěšího provozu jízdu na kole zde nedoporučujeme. 

Poznámky pro vozíčkáře

Okolí pomníku lze označit jako bezbariérové. 

Rady a tipy

Doporučujeme vyjet výtahem na vyhlídku na blízkém Tančícím domě

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu