Stará silnice Moires - Héraklion

Fascinující a poučné výhledy s olivovými sady ve střední části Kréty


Mezi severním a jižním pobřežím Kréty - nebo chcete-li mezi městy Héraklion a Moires vedou dvě hlavní silnice. Poměrně kvalitní spojnicí byla silnice, která v několika serpentinách překonávala hlavní krétský horský hřbet v sedle v nadmořské výšce 650 metrů u vesnice Ano Moulia. Řekové s narůstajícím turistickým ruchem a potřebou rychle převážet zboží mezi zemědělským jihem a turistickým severem postavili silnici novou. Poslední práce zde konali r. 2019. Nová silnice překonává stejný hřbet západně od Ano Moulie velkorysým trasováním a třemi tunely. Na staré silnici od té doby výrazně poklesl provoz, který se zvyšuje jen při údržbě nebo při nehodě v tunelech. 

Kouzlo staré silnice spočívá v dalekých výhledech převážně na jižní stranu ostrova. Široko daleko se táhnou sady olivovníků, které dávají odpověď na některé otázky a zároveň jiné nastolují. Při pohledu ze silnice je zřejmé, že ekonomika Kréty závisí z velké části na produkci oliv a ekonomicko-ekologickou otázkou je, zda monokulturní pěstování je v souladu s přírodou. A samozřejmě - co by se stalo, kdyby na olivovníky zaútočila jakákoli pohroma. Nevýhodou je, že na místech, kde jsou opravdu pěkné výhledy, nelze mnohde zastavit na bezpečných zónách mimo vozovku. 

Jižně od oblasti s výhledy, kterou popisujeme, leží při staré silnici město Gortyna známé především z doby, kdy Krétu ovládali Římané. 


Umístění

GPS souřadnice

35°6'32.488"N, 24°59'14.806"E

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
605 m.n.m.

Přístup

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Po staré silnici jezdí některé spoje, např. linky Héraklion - Moires, ale na místech výhledů zastávky nejsou. 

Příjezd osobním autem, parkování

Na starou silnici neodkazují žádné směrové ukazatele. Všechny již byly přeorientovány na novou silnici. 

Ze severu se na starou klikatou spojnici dostanete jízdou od Héraklionu. Na kruhovém objezdu 1 km severně od vesnice Agia Varvara nepojedete vpravo k tunelům, ale přímo do vesnice a dále už víceméně rovně. 

Z jihu se stará a nová silnice oddělují 4 km východně od Moires. Pokud pojedete od Moires, směrové ukazatele na Heraklion vás budou navigovat doleva na čtyřproudou silnici. Pokud vás bude zajímat stará silnice, pojedete stále rovně. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Viz pokyny pro auta. 

Přístup pěšky

V oblasti staré silnice na hlavním krétském hřbetu nevedou žádné turistické stezky a nejsou tu ani žádná prvořadě turisticky významná místa. Jižně od oblasti s výhledy, kterou popisujeme, leží při staré silnici město Gortyna známé především z doby, kdy Krétu ovládali Římané. 

Příjezd na kole, parkování kol

Silnice je sjízdná na silničním kole a vzhledem k relativně malé hustotě provozu je i celkem bezpečná. Pozor na převýšení, je to asi 600 metrů. 

Poznámky pro vozíčkáře

Silnice je běžně přístupná vozíčkářům, kteří cestují autem. Nemůžete však počítat s jakýmikoli výlety mimo hlavní vozovku. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu