Vila Stiassny v Brně

Z vnějšího pohledu puristická stavba architekta Wiesnera má neobyčejně přitažlivé, téměř zámecké interiéry

Kontaktní informace

+420 778 545 993
Oficiální stránky
vila@npu.cz

Období mezi světovými válkami v Brně patří k nejvýznamnějším v oblasti územního rozvoje. Vznikla řada nových čtvrtí a koncepčně i architektonicky zajímavých staveb. Rodina majitele textilních továren Alfreda Stiassného a jeho ženy Herminy vlastnila ve městě několik vil a nájemních domů. Roku 1927 si nechali od špičkového architekta Ernsta Wiesnera vyprojektovat a pak postavit vilu ve svažitém terénu čtvrti Pisárky. Ke stavbě přiléhá obrovský pozemek o výměře 3,2 ha, který vznikl scelením a promyšleným nákupem několika menších parcel. Ještě podotkněme, že Wiesner nebyl pro manžele neznámý, projektoval pro ně r. 1926 palác Morava, funkcionalistickou budovu na dnešním Malinovského náměstí. 

Dnes se významná stavba jmenuje vila Stiassny. Reprezentuje styl první republiky a spojuje moderní architektonickou koncepci a měšťanskou tradici. Kontrastně působí exteriér výrazného puristického stylu a základní stavební hmoty dvou velkých kvádrů na půdorysu "L" oproti interiéru, který bychom očekávali moderní, ale ten spíše připomíná zdobný zámek. 

Do vily se nevstupuje přímo, ale přes nízkou vstupní bránu, pak návštěvníci stoupají širokou alejí. V bráně původně bydlel řidič. Menší objekt byl původně zamýšlen jako stáje pro koně, ale od nich majitelé ustoupili. Nemá původní podobu, upraven byl v době normalizace podle návrhu Kamila Fuchse. 

Dvůr je ohraničen vilou, přízemním traktem s garážemi a opěrnou zdí. 

Vila má uvnitř dvě výrazně oddělené části. Jednu obývala rodina majitele, druhou provozní zaměstnanci. Jádro obytného křídla tvoří galerie s velkým jednoramenným schodištěm v hale, obytné a společenské místnosti a jídelna. Ložnice, dětská herna a pokoj vychovatelky jsou umístěny v patře. Provozní křídlo domu je umístěno kolem velkorysého, nicméně "jen" obslužného schodiště. Jsou tu pokoje pro personál, kuchyň, žehlírna a sklad kufrů. 

Provozní zázemí je orientováno do dvora, obytné pokoje jsou nasměrovány k terase a do zahrady. 

Interiéry mají zcela jiný vzhled než by se od vnější podoby stavby očekávalo. Navrhl je architekt Franz Wilfert z Vídně. Jejich pojetí odpovídalo vkusu zadavatele, v tomto případě spíše vkusu zadavatelky, která pocházela ze severních Čech. Přála si zdobný (pseudo)historizující nábytek, kazetové stropy, štuky a mramorové krby. Celkové vyznění stavby pak ani nemůžeme označit slovem funkcionalismus, ale spíše jako "klasicizující tendence".

Z použitých materiálů si stavbu zapamatujete podle zelené omítky, spišského travertinu a hořického pískovce. 

Uvnitř návštěvníka zaujme skutečnost, že každý z členů rodiny měl svůj vlastní apartmán se šatnou, koupelnou a ložnicí. Šatna pána domu byla zhotovena z pomerančového dřeva, které vydávalo nádhernou vůni. Skříně uvnitř byly vyloženy mahagonem, který zachycuje pachy. Všechny šatny byly velmi prostorné. Není divu, neboť firma Stiassných vyráběla obleky. 

O majitelích je známo, že dodržovali rodinný styl života. Pán ráno s řidičem odejel do práce, ale na čas oběda vždy dorazil k rodině. Ta často sportovala. Na pozemku najdeme tenisové kurty a bazén, uvnitř pak ribstoly. 

Roku 1939 vilu zabavili němečtí okupanti a zřídili v ní (bez stavebních úprav)  "Offierskasino". Po válce přešla pod národní správu. Roku 1952 ji začal vlastnit Krajský národní výbor. Vilu využíval k ubytovávání významných návštěv, dokonce se pro ni ujal název Vládní vila. Dočasně tu bydleli významní státníci a komunističtí funkcionáři, například Fidel Castro. Z budovy v horní části parku je odposlouchávala Státní bezpečnost. 

Podle návrhů Adély Jeřábkové a Kamila Fuchse byly interiéry vily za normalizace upraveny. K pokojům byly přistavěny luxusní mramorové koupelny, společenské prostory byly vybaveny neforemným soudobým nábytkem a z některých zámků (a také z Bauerova zámečku na Výstavišti) sem byl převezen původní nábytek. R. 1989 se majitelem vily stal firma Fair Travel Brno, která ji využívala k obchodním jednáním a ke společenským akcím. 

Po další změně majitele objekt spravuje Národní památkový ústav. Od roku 2014 je vila Stiassny po celkové rekonstrukci veřejnosti přístupná. 

Součástí vilového komplexu je také domek zahradníka z l. 1927-29, který také navrhl Ernst Wiesner a v době normalizace nechal upravit Kamil Fuchs. Na severovýchodní straně vily se zachoval bazén (patrně z r. 1934, rekonstruován v l. 2012-14), v jihovýchodní části zahrady tenisový kurt (nejspíše postaven r. 1935).

Skleníky ze 30. let se nedochovaly. Ty, které u vily uvidíte, jsou až ze 70. let 20. století. 

Zahrada se stala již ve 30. letech nedílnou součástí vily. Na její podobě měl rozhodující podíl tehdejší zaměstnanec Stiassných, zahradník Antonín Froml. 

Základní vstupné je 220 Kč (r. 2022). Počet návštěvníků je omezen, provozní doba je na stránkách vily, doporučujeme rezervaci vstupenek. 


Podle:

vila Stiassni - Památkový Katalog (pamatkovykatalog.cz), 10. 5. 2022

Vila Stiassni (Vládní vila) | Objekty | Brněnský architektonický manuál - průvodce brněnskou architekturou (brno.cz), 10. 5. 2022




Umístění

GPS souřadnice

49°11'49.393"N, 16°34'23.138"E

Adresa

Hroznová 14
Brno-střed
Brno 603 00

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Pisárky
Nadmořská výška
250 m.n.m.
Základní číselné údaje
Vila byla postavena v l. 1927-29.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Brno hlavní nádraží. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Jeďte do zastávky Pisárky, například tramvají č. 1 od Hlavního nádraží. 

Příjezd osobním autem, parkování

U vily lze obvykle bez problémů zaparkovat. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

U vily lze obvykle bez problémů zaparkovat. 

Přístup pěšky

Od zastávky tramvají Pisárky jděte vzhůru ulicí Hroznovou asi 400 m ke vstupní bráně. 

Příjezd na kole, parkování kol

Viz přístup pěšky. Přes Pisárky okolo pavilonu Anthropos vede dálková trasa č. 1 Brno - Praha, která je současně hlavní příjezdovou trasou brněnských cyklistů z centra k Brněnské přehradě

Poznámky pro vozíčkáře

Vila není bezbariérová. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu