Zřícenina hradu Říčany

Zachované torzo v městské zástavbě jihovýchodně od Prahy


Poměrně skromná zřícenina hradu je zcela určitě nejstarším a nejzajímavějším historickým objektem ve městě Říčany 19 km jihovýchodně od Prahy. 

Slovo Říčany se v dějinách objevuje poprvé r. 1289, hrad byl ale zcela jistě postaven již dříve. Jeho stavebníkem byl pravděpodobně Ondřej ze Všechrom, zakladatel rodu pánů z Říčan, uváděný písemně nejdříve k r. 1237, který podporoval Přemysla Otakara II. Za to se mu král odvděčil udělením několika kariérních postupů, až mu v l. 1260-77 svěřil úřad nejvyššího komorníka. Když Ondřej začal úřad vykonávat, pravděpodobně přistoupil ke stavbě hradu jakožto reprezentativního sídla spojovaného s tak vysokou funkcí. Brzy bylo založeno i stejnojmenné podhradí. Stavbu ale dokončil pravděpodobně Ondřejův syn, také Ondřej. 

Další písemná zpráva hovoří o Oldřichovi z Říčan, který bl v l. 1301 až 1325 nejvyšším zemským sudím. 

Majitelé hradu se v dosahování kariérních cílů vyznali vůbec velmi dobře. Tak např. Jimram r. 1387 zastával úřad místokomorníka. Když umírá, stává se jeho bratr Diviš r. 1404 jediným pánem na Říčanech. 

Ten už měl poněkud "smůlu".

R. 1420 ohrožoval loupežemi bezpečnost na cestě Praha - Kutné Hora a doma přechovával katolické kněze. Taková sídla dobývali husité (táborité i pražané) a Říčany nebyly výjimkou. 4. prosince 1420 se Diviš i s posádkou husitům vzdal. Podmínky kapitulace ale vyjednal pouze s pražany, takže táborité posádku při odchodu přepadli a obrali o drahocennosti. Devět kněží upálili, Diviše a 54 vojáků odvezli do vězení na Staroměstskou radnici. Diviš byl ale později propuštěn, roku 1423 ho zaznamenáváme v jižních Čechách. Na Říčany se po husitských válkách pravděpodobně vrátil. 

Poté se na hradě střídalo mnoho majitelů, mj. Trčkové z Lípy. R. 1544 se při převodu majetku hrad uvádí jako pustý. 

Dnešní zřícenina se rozkládá na konci skalnatého ostrohu při jihozápadním okraji městské zástavby. Areál má tvar oválu, který zabezpečovala mohutná hradba, nevysoký sráz a soustava rybníků. Z nejvíce ohrožené východní strany byl hrad pravděpodobně chráněn valy a příkopy. Věž vystavěná z lomového kamene byla nejspíše mohutnou dvoupatrovou stavbou na obdélníkovém půdoryse rozměrů 9 x 10,5 m a se zdmi impozantní tloušťky 2,7 m. 

Uvnitř areálu stávaly dvě palácové stavby. Zachovala se část zdiva nižší z nich. Dále dnešní zřícenina obsahuje západní nároží věže a severozápadní a severovýchodní zdivo hlavního paláce hradu. 

Na ostrohu, který je volně přístupný, můžete mj. vidět pokus o rekonstrukci původní podoby hradu. 

Podle:

Holec, F. (1988): Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, VII. Praha a okolí, Svoboda Praha, str. 100
     


Umístění

GPS souřadnice

49°59'29.733"N, 14°39'6.381"E

Adresa

Na Hradě
Říčany 251 01

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Říčany u Prahy
Nadmořská výška
340 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Říčany na trati Praha - Benešov u Prahy. Od nádraží k hradu je to pěšky asi 1,7 km. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Přímo pod zříceninou je zastávka autobusu Říčany, Podhradí. Jede sem např. linka 303 ze zastávky Černý Most. 

Příjezd osobním autem, parkování

S autem lze parkovat pod hradem.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

S busem lze zastavit pod hradem. 

Přístup pěšky

Z Masarykova náměstí se vydejte na východ ulicí Rooseveltovou a pak Na Hradě. Celkem asi 300 m. 

Příjezd na kole, parkování kol

Viz pokyny pro pěší. K příjezdu do Říčan doporučujeme cyklostezku "Na kole do Prahy" vybudovanou r. 2020, jejíž výchozí (nebo koncový?) bod leží na okraji Prahy-Kolovrat v ulici K Říčanům. Cyklostezka končí (nebo začíná?) v Mnichovicích. 

Poznámky pro vozíčkáře

Hrad si dobře můžete dobře prohlédnout, pokud přijdete od náměstí, nikoli od odstavné plochy pod zříceninou. Od ní vedou nahoru strmé schody, cestsa od náměstí je víceméně rovná. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu