Farářka

Rozsáhlá, dopravně odlehlá chatová osada na levém břehu vodní nádrže Vranov


Abyste jeli jen tak zničehonic na Farářku, musíte mít zvláštní stav mysli. Vyjmenujme si důvody, proč do dopravně odlehlého místa v katastru obce Oslnovice zavítat. 

Můžete mít rádi koupání a nemáte rádi přeplněné kempy jako např. pod hradem Bítovem. Pokud se trefíte na dobu, kdy na hladině nejsou sinice a vody nadržené přehradou Vranov je dost, je Farářka docela dobrou volbou. Jen si musíte všechno přivézt s sebou - myslíme tím i občerstvení a vodu. Na Farářce obvykle nic nekoupíte. 

Nebo můžete zkoumat nějaké sociologické téma, např. proč si lidé vůbec vystavěli chaty na periferii Jihomoravského kraje, kde je špatné zásobování, odevšad je sem daleko, v osadě dokonce je jen občas otevřena sezónní hospoda a některé chaty dodnes nemají elektřinu či vodu. O kanalizaci raději nemluvíme. Odpověď průzkumu možná bude znít: právě proto. Až na Farářku zavítáte, pochopíte, že místní chataři jsou patrioti a mají svoji lokalitu upřímně rádi. A mají svého šerifa - také zajímavý poznatek. 

A konečně můžete mít rádi zeměpis a chcete vidět na vlastní oči krásný zakleslý meandr řeky Dyje, i když je zatopený vodami přehrady. A může vám být jedno, že řeka podobných meandrů již od pramene vytváří bezpočet, příkladem může být meandr pod Cornštejnem nebo pod Šobesem. Tenhle má jisté unikum. Je prvním na vzdutí vodní nádrže a řeka zde vytváří poloostrov, který byste mohli obeplout na loďce a přitom byste obepsali oblouk o středovém úhlu více než 180° (a pokud to nevadí, nevyjádřili jsme se matematicky zcela přesně).  


Umístění

GPS souřadnice

48°55'8.608"N, 15°43'38.148"E

Adresa

Oslnovice 671 07

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Oslnovice
Nadmořská výška
346 m.n.m. - 366 m.n.m.
Základní číselné údaje
Osada zaujímá území o rozloze asi 24 ha.

Přístup

Příjezd vlakem

Turisté mířící na Bítov a do jeho okolí, tedy i do Oslnovic nebo na Farářku, se musejí připravit na to, že tato oblast je dopravně velmi odlehlá. Nejbližší vlaková stanice se jmenuje Šumná.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Jeďte do zastávky Oslnovice, váha, např. ze Šumné linkou 830. Jede sem také autobus z Dačic a Jemnice. Dále jděte pěšky po místní asfaltce. 

Příjezd osobním autem, parkování

Na Farářku se dostanete autem podle ukazatelů po místní silnici z Oslnovic. Silnice je slepá. Na Farářce je jen omezený prostor na parkování. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Busem na Farářku nejezděte. Silnice je úzká a na jejím konci byste se neotočili. 

Přístup pěšky

Z Oslnovic po místní asfaltové cestě je to na Farářku asi 4 km. Nevede sem žádné turistické značení. 

Příjezd na kole, parkování kol

Viz příchod pěšky. 

Poznámky pro vozíčkáře

Na špici poloostrova se vozíčkář nemůže pohybovat. Je omezen jen na asfaltový povrch okolo auta, kterým musí přijet. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu