Meltemi

Překrásný výhled a taverna na západním pobřeží Kréty

Kontaktní informace

+30 28220 61211
Oficiální stránky
info@meltemi-restaurant.gr

Meltemi je název pro suchý severní vítr vanoucí na Krétě zejména na severním pobřeží. Milují jej surfaři, méně pak už plážoví povaleči, protože jim narušuje odpočinek. Na nechráněných pobřežích žene vlny a zvedá písek a tím nutí slunící se rekreanty zmizet v tavernách. Slovo má původ v tureckém meltem, což znamená "lehký vánek". Zajímavé je, že Kréťané pro tento vítr stále užívají slovo meltemi, kdežto Turci název etezyen. Vane nárazově od května po celé léto. 

Názvem Meltemi současně vybavil svoji tavernu podnikatel na západě Kréty při silnici Kissamos - Kefali. Vybral si místo v zatáčce 450 výškových metrů nad hladinou moře s vynikajícím výhledem. Můžete tady jen tak vychutnávat řeckou kuchyni a nápoje anebo studovat, jak se mění na Krétě výšková pásma. V pobřežní nížině zemědělci pěstují ve fóliovnících ovoce a zeleninu, o něco výš olivovníky, ale v horách nad tavernou vládne suchá pustina, kterou oživují jen zimní srážky. 

Vynikajícím zážitkem v taverně Metemi je pozorování západu Slunce.

Umístění

GPS souřadnice

35°21'28.725"N, 23°33'43.720"E

Adresa

Amigdokefali 73400

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
440 m.n.m.
Základní číselné údaje
Vyhlídka je vzdálena od moře asi 2,2 km.

Přístup

Příjezd osobním autem, parkování

U taverny lze pohodlně zaparkovat. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

U taverny lze pohodlně zaparkovat. 

Přístup pěšky

Evropská pěší trasa E4 vede z přístavu Kissamos na jih Kréty mj. po silnici okolo taverny Meltemi. Řekové při jejím značení neprojevili moc fantazie a páteřní evropskou trasu vedou přímo po silnici v délce cca 55 km. Otázkou je, zda v hornatém západě ostrova měli jinou možnost. 

Příjezd na kole, parkování kol

Silnice okolo taverny je dobře sjízdná na silničním kole. 

Poznámky pro vozíčkáře

Taverna je částečně bezbariérová. Vstup na terasu je řešen rampou, ale na vyhlídku vedou z terasy dva schody. Vezměte si doprovod. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu