Starý přístav a střed města v Chanii

Převážně benátský ráz města na severozápadě Kréty dnes tvoří převážně mnoho taveren a jedna mešita


Chania je pokládána za nejkrásnější krétské město. Centrum se v podstatě skládá z malebné benátské čtvrti s úzkými uličkami a z majestátního přístavu. Téměř veškerý život města je podřízen turistickému ruchu. Přesto, že ulice jsou zaplavené návštěvníky, je město svým způsobem kouzelné a pohodové. Nikdo nikam nespěchá, většina lidí si užívá dobrot v tavernách a cukrárnách anebo při nákupech suvenýrů, které jsou spíše vkusné s malým zastoupením kýče. Měšťanské domy v Chanii jsou směsicí benátské a turecké architektury.

Abychom Chanii jakožto město a přístav pochopili, je třeba znát dějiny

Na místě dnešního města se rozkládala minojská osada Kydonia. Stejně jako veškerá ostatní minojská kultura byla zničena přírodní katastrofou r. 1450 př. n.l., ale po novém vybudování opět prosperovala coby antický městský stát a pak  i v dalších obdobích za vlády Říma a Byzance. 

Roku 1204 dobyli Krétu Benátčané a přejmenovali ji na La Chanea. Na krátkou dobu se museli spokojit s rolí diváků, když jim kořist r. 1266 převzali na krátkou dobu konkurenti z Janova, ale od r. 1290 opět patřil celý ostrov pod benátskou správu. Benátčané vybudovali v Chanii středisko svého středomořského obchodního impéria s nebývale rušným přístavem a masivním opevněním na ochranu před piráty. Soužití Kréťanů s Benátčany trvalo tři a půl století než se na scéně objevil jiný mocný stát. 

Po dvouměsíčním obléhání r. 1645 ostrov dobývá osmanská říše. Připomeňme, že pevninská Evropa je v té době zdecimována třicetiletou válkou a osud ostrova nikoho nezajímá. Chania se stává sídlem tureckého paši až do r. 1898, kdy jsou Turci nuceni odejít. Zanechali po sobě kostely přestavěné na mešity, dva minarety a orientální nádech města. Evropské velmoci pak prohlásily Chanii hlavním městem Kréty. 

Bitvu o Krétu začali za II. světové války Němci západně od města mohutným výsadkem své armády. Když místní lidé viděli vojáky na padácích klesat k zemi, začali po nich střílet, ale přesile nakonec podlehli. Nemohli se ani spolehnout na spojenecká vojska, která sice byla na ostrově, ale v jiné lokalitě, kde se žádný výsadek neuskutečnil. Město bylo za války bombardováno, ale památky se zachovaly. 

Ve městě jsou nejvíce navštěvovány západní hradby ze 16. století zachované v úseku od pevnosti Firkas k severu. 

Přístav je dnes lemován malebnými domky, které slouží jako milé taverny. Na východní straně přístavu je dominantou mohutná mešita Kiutsuka Hasana (též mešita janičářů), v níž se konají občasné výstavy. 

Benátský maják celý přístav uzavírá. Z pevniny k němu nevede přímá cesta, celý přístav musíte obejít, čímž učiníte cestu 1,5 km dlouhou. Doporučujeme v podvečer nebo za tmy. 

Od r. 1971 je hlavním městem ostrova Héraklion. 

Letiště pro cesty z pevniny je na okrajích obou měst, i když větší počty cestujících eviduje Héraklion. V Chanii také funguje letecká základna NATO často využívaná při akcích na Blízkém východě. 

Podle: 

Peevers-Schulte, A. a kol. (2013): Kréta, turistický průvodce Lonely planet, Svojtka a Co, Praha, s. 40
     
     


Umístění

GPS souřadnice

35°31'0.177"N, 24°1'0.800"E

Adresa

Chania 71500

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
0 m.n.m. - 2 m.n.m.
Základní číselné údaje
Starý přístav zaujímá plochu asi 1,5 ha, Spolu s novou částí voda tvoří plochu asi 11,3 ha. Benátčané ovládali Krétu v letech 1290 - 1645.

Přístup

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do Chanie jezdí ve velmi hustých intervalech autobusy z mnoha okolních míst a samozřejmě i z Héraklionu. Autobusové nádraží se nachází v ulici Kydonias dva bloky jihozápadně od Plateia 1866. 

Příjezd osobním autem, parkování

Do historického centra a k přístavu je vjezd zakázán. Parkovat je možno buď u pevnosti Firkas nebo na označených soukromých parkovištích, na nichž panuje různý režim. Nejčastěji vám obsluha u vjezdu dá pokyn k opuštění vozu a ten pak obratně zaparkuje na milimetr přesně, což by se vám ve stísněných poměrech města nemuselo povést. Platí se při odjezdu. 

Přístup pěšky

Přístav je dobře dostupný pro procházky. 

Příjezd na kole, parkování kol

Jízdu po Chanii na kole příliš nedoporučujeme. Všude je moc aut a chodců. 

Poznámky pro vozíčkáře

Pro vozíčkáře je většina ulic v centru a v přístavu dobře dostupná. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu