Přístavní doky a sklady v Chanii

Památka na rušný námořní život dob benátské okupace Kréty


Východně od starého přístavu v Chanii se zachovalo několik památek na rušné doby benátské okupace Kréty. Chania v l. 1204 - 1645 byla mocným obchodníkům a vojákům z dnešní Itálie zcela podřízena, což se samozřejmě projevilo i ve stavební činnosti ve městě. 

Benátčané si v Chanii u přístavu vybudovali postupně v l. 1467 - 1599 sedmnáct budov, které sloužily jako suché doky nebo jako skladiště. I na dnešní dobu budovy doků působí obrovsky. Jsou 50 m dlouhé a 9 m široké. Na nejvýchodnějším konci r. 1607 Benátčané přidali ještě další dvě budovy. Celou dobu benátské expanze byla Chania nejdůležitějším přístavem Středomoří. Proti očekávanému vpádu Turků byla silně opevněna. Když Turci cítili, že mohou Chanii dobýt, začali ji obléhat. Obyvatelé města ale do budov v přístavu navezli obří zásoby potravin, které jim pomohly oddálit hrozící debakl. Město nakonec přesile podlehlo, ale v boji se Kréťané několikrát vyznamenali. Za turecké nadvlády v l. 1645 - 1898 byly budovy využívány jako vojenská skladiště. 

Do současné doby se budov zachovalo sedm blíže k městu (stojí delší osou v severojižním směru) a další dvě jsou od nich vzdáleny asi 170 m na severovýchod (stojí delší osou v západovýchodním směru). Zatímco sedm budov je pustých, dvě na severovýchodě jsou využity jako klub a jako Námořní muzeum. V něm můžete např. vidět repliku staré mínojské lodi z doby okolo r. 1500 př. n.l.

Na mapách nebo v průvodcích se budovy označují jako Ta Neoria, suché doky nebo loděnice. Neoria bylo jméno místního benátského guvernéra, který doky nechal postavit. 

Podle:

https://www.case-canea.cf/ta-neoria-chania/, 1. 6. 2020

https://www.avraapartments.gr/article/venetian-arsenalia-neoria-chania-harbour/, 1. 6. 2020
     
     


Umístění

GPS souřadnice

35°31'5.993"N, 24°1'16.932"E

Adresa

Enoseos
Chania 73132

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
2 m.n.m.
Základní číselné údaje
Budovy byly postaveny v l. 1467 - 1607. Do dnešní doby se jich zachovalo sedm. Každá z budov je 50 m dlouhá a 9 m široká.

Přístup

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do Chanie jezdí ve velmi hustých intervalech autobusy z mnoha okolních míst a samozřejmě i z Héraklionu. Autobusové nádraží se nachází v ulici Kydonias dva bloky jihozápadně od Plateia 1866. 

Příjezd osobním autem, parkování

Do historického centra a k přístavu je vjezd zakázán. Parkovat je možno buď u pevnosti Firkas nebo na označených soukromých parkovištích, na nichž panuje různý režim. Nejčastěji vám obsluha u vjezdu dá pokyn k opuštění vozu a ten pak obratně zaparkuje na milimetr přesně, což by se vám ve stísněných poměrech města nemuselo povést. Platí se při odjezdu. 

Přístup pěšky

Přístav je dobře dostupný pro procházky. Jděte z centra k moři, pak mírně vpravo a dál okolo mešity a za ni. 

Příjezd na kole, parkování kol

Jízdu po Chanii na kole příliš nedoporučujeme. Všude je moc aut a chodců.

Poznámky pro vozíčkáře

Přístav je z centra pro vozíčkáře dobře dostupný. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu