Výhled do soutěsky Samaria z restaurace Xyloskalo

Fantastická podívaná pro ty, kteří z nějakého důvodu nemohou projít nejkrásnější rokli na Krétě


Na jihozápadě Kréty můžete navštívit neobyčejně mohutnou a překrásnou, velice vyhledávanou soutěsku Samaria, jedno z nejhezčích míst ostrova. Průchod vápencovou roklí je místy obtížný, poměrně dlouhý (14 km) a náročný na organizaci. Jdete-li sólo, bez podpory cestovky, musíte předem vymyslet, jak se z cíle u moře v Agia Roumeli dostat k autu, které obvykle necháte u výchozího bodu pod restaurací Xyloskalo na okraji polje Omalou. Musíte nejdříve lodí a pak stopem nebo autobusem zpět k parkovišti u restaurace Xyloskalo. 

Pro lidi, kteří se na průchod roklí necítí dost dobří nebo se bojí, že by v Agia Roumeli  nestihli loď, se nabízí částečné, náhradní řešení. 

Jděte se posadit na terasu restaurace Xyloskalo a budete unešeni. Zprava fantastické panorama začíná na sedle Afchenas, pokračuje ke dvěma velehorám, bližší je Gingilos (1980 m.n.m) a vzdálenější Volakias (2117 m.n.m.). Pod nohama máte soutěsku Samaria. Relativní převýšení mezi terasou a dnem rokle činí asi 400 až 500 m, podle toho, kam pomyslný metr zamíříte. Soutěsku sice neuvidíte celou, protože ta asi po 2 km zahýbá doprava, ale zato se vám zjeví hory za ní. 

Pobyt na terase má samozřejmě ještě jednu výhodu. Za rozumný peníz si užijete tradiční řeckou pohostinnost. 


Umístění

GPS souřadnice

35°18'27.706"N, 23°55'3.516"E

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
1200 m.n.m.

Přístup

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Ačkoli po místních silnicích jezdí občasné spoje místní dopravy, doporučujeme využít automobil. 

Příjezd osobním autem, parkování

Jeďte z Chanie buď přes Lakki nebo přes průsmyk Petra Seli. Oba silniční přístupy jsou velmi kvalitní, ale na plošině Omalou už jsou všechny silnice horší. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Jeďte z Chanie buď přes Lakki nebo přes průsmyk Petra Seli. Oba silniční přístupy jsou velmi kvalitní, ale na plošině Omalou už jsou všechny silnice horší. 

Přístup pěšky

Od dolního parkoviště jděte vzhůru asi 200 m nebo až k restauraci dojeďte autem. 

Příjezd na kole, parkování kol

Kola nechte před restaurací. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu