Petra Seli

Průsmyk v horách západní Kréty, přes nějž vedou důležité silnice


Vysoké kopce západní Kréty nesou krásný název Lefka Ori, λευκα Ορι (Bílé hory). V historii i dnes představovaly výrazný komunikační předěl mezi severní a jižní částí ostrova. 

Pro dnešního návštěvníka Kréty je pohoří Lefka Ori podstatné z několika důvodů. 

Jsou zde obrovské možnosti pro konání výšlapů a túr všeho druhu od lehkých po náročné, na hřebenech, v soutěskách i blízko jižního pobřeží. 

Současně je třeba mít na zřeteli, že při jízdě ze severu na jih k historickým památkám nebo plážím je potřeba použít silnice vedoucí průsmyky. Na klikatých komunikacích je potřeba počítat s pomalejší jízdou. 

Jedním z důležitých průsmyků v Bílých horách je Petra Seli. Vede přes něj silnice Chania - Sougia. Také se odtud můžete vydat k soutěsce Samaria. Všechny silnice jsou na krétské poměry velmi široké a relativně bezpečné. 

V průsmyku můžete cítit zvláštní atmosféru. Je tu jednak neobyčejně krásný výhled k severu i k jihu a jednak všude vás budou provázet listy několika větrných elektráren.


Umístění

GPS souřadnice

35°21'27.360"N, 23°49'19.139"E

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
852 m.n.m.

Přístup

Příjezd jinou hromadnou dopravou

V průsmyku je zastávka autobusů na trase Chania - Sougia. 

Příjezd osobním autem, parkování

Jeďte po silnici Chania - Sougia. Zastavit se dá na několika místech u okraje silnice. Z Chanie je to sem 37 km, vzdálenost ze Sougie činí 22 km. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Jeďte po silnici Chania - Sougia. Zastavit se dá na několika místech u okraje silnice. Z Chanie je to sem 37 km, vzdálenost ze Sougie činí 22 km. 

Přístup pěšky

Přes průsmyk nevede žádná značená trasa. Stezka E4, která podélně protíná ostrov, vede odtud jižněji soutěskou Agia Irini. 

Příjezd na kole, parkování kol

Průsmyk je dobře dostupný na kole. Připravte se na pořádnou porci výšlapu z obou stran a na odměnu v podobě dlouhatánského sjezdu. 

Poznámky pro vozíčkáře

Pokud sem přijedete autem, můžete vystoupit a celkem pohodlně se kochat výhledy. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu