Silnice severně od vesnice Lochria

Příjezd od jihu do oblasti hory Psiloritis, nejvyššího bodu Kréty


Na jižním úpatí nejvyšší krétské hory Psiloritis vede z vesnice Lochria silnice, kterou používají především místní zemědělci, včelaři a majitelé pozemků. Mohla by posloužit i turistům, kteří hledají nevšední zážitky a výhledy. V Lochrii je několik křižovatek. Pokud budete chtít vyrazit do hor, pak použijte "jižní rozcestí" se souřadnicemi  35°9'17.575"N, 24°47'3.388"E. Uzounká asfaltová komunikace vás vyveze pořádným stoupáním až do nadmořské výšky 1050 metrů, pak pokračuje šotolinová cesta sjízdná jen terénními automobily. Cestou můžete obdivovat typické ostrolisté středomořské rostlinstvo nebo kozy a ovce místních chovatelů. 

Pokud byste chtěli vyrazit na Psiloritis nebo alespoň za výhledy na jeho úbočí, pak je nutno osobní auto zanechat pod výraznou dvojitou zatáčkou před koncem asfaltového povrchu. Velmi krásná krajina s částečnými výhledy se rozprostírá ale již u konce asfaltky. 


Umístění

GPS souřadnice

35°10'35.187"N, 24°46'42.768"E

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
580 m.n.m. (Lochria) - 1050 m.n.m. (nejvýše položené sjízdné místo pro běžné automobily)

Přístup

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do Lochrie nejezdí žádná autobusová linka. 

Příjezd osobním autem, parkování

Jeďte do Lochrie na křižovatku 35°9'17.575"N, 24°47'3.388"E a odtud se dejte po úzké silnici do hor. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Pro bus je silnice severně od Lochrie nesjízdná. 

Přístup pěšky

Silnici severně od Lochrie lze teoreticky použít i jako pěší komunikaci, například jako nástup pro túru na Psiloritis. Celkově vzdálenost Lochria - Psiloritis je více než 15 km, výškový rozdíl je 2000 m a dobu výstupu odhadujeme na 8 hodin. Zaparkováním auta na konci asfaltky ušetříte něco okolo 3,5 km a asi jedné hodiny. Na túru je nutné vybavit se dobrou mapou nebo navigací. V redakci jsme tento výstup nevyzkoušeli. 

Příjezd na kole, parkování kol

Silnička může posloužit cyklistům vrchařům pro trénink výtečné kondice. Sjezd si moc neužijete, protože budete muset hodně brzdit. 

Poznámky pro vozíčkáře

V autě je silnice pro vozíčkáře rozhodně dobře dosažitelná a dokonce nabízí na konci asfaltového povrchu krátkou možnost vyjetí do okolí a porozhlédnutí se. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu