Archeopark Pavlov

Unikátním způsobem pojatá expozice na místě nálezu nejstarší mapy na světě

Kontaktní informace

+420 519 322 126
Oficiální stránky
archeopark@rmm.cz

Archeopark Pavlov je neobyčejně pojatá expozice o životě před 30 000 lety. Objekt mezi zástavbou vesnice Pavlov a Novomlýnskými nádržemi můžeme označit jako muzeum, ale je něčím víc. Nebo vás může napadnout slovo umělecké ztvárnění pravěku, pak se také blížíte pravdě. Někteří z návštěvníků hovoří, že objevili zajímavý betonový sklep či jeskyni s vykopávkami. A také mají pravdu. A za tento mix si Archeopark Pavlov vysloužil ihned po otevření pozornost široko daleko a získal několik odborných ocenění jak za expozici, tak za architekturu. 

Svahy Pavlovských vrchů jsou v odborné i laické veřejnosti známy jako sídliště lovců mamutů, našly se tu spousty kamenných a kostěných nástrojů, umělecké předměty, kosterní pozůstatky, čímž se katastry obcí Dolní Věstonice a Pavlov staly předními archeologickými lokalitami v celosvětovém měřítku. 

R. 2002 přišli odborníci z Archeologického ústavu ČSAV  s podnětem k vybudování nové expozice, kterou připravilo Regionální muzeum Mikulov a architekti Radko Květ a Pavel Pijáček. Základem stavby je bílý beton, jehož obrovská hmota obklopuje výstavní prostory, které jsou schovány pod zemí. Nad povrch ve svahu vystupují z betonu jen izolované ostrovy velmi podobně jako vápencové balvany na nedalekých Děvičkách. Některé ostrovy jsou zároveň okny, která ze "sklepa" vedou. Je jimi vidět na kopce Pálavy, zároveň se jimi přivádí dovnitř světlo. Prefabrikované betonové dílce u vchodu mají připomínat mamutí kly. 

Veškeré poučení hledejte v podzemní expozici. Venku není nic zajímavého. V kombinaci klasických ukázek archeologických nálezů a moderních audiovizuálních technologií veřejnost vidí výjimečnost lokality. Autoři expozice ji postavili mj. na nálezu rytiny, která nápadně připomíná mapu Pálavy. Pak ji můžeme považovat za nejstarší mapu na světě

V jiném místě muzea můžete porovnat kopie všech dosavadních známých Venuší - samozřejmě včetně Věstonické. A také se seznámíte s pracemi nejvýznamnějších archeologů Bohuslava Klímy a Karla Absolona. Moc zajímavé jsou dobové fotografie a videosekvence. Trikové záběry lovu na mamuta jsou velmi přitažlivé, hlavně pro děti. 

Zajímavé je stavební uspořádání muzea - aniž si to blíže uvědomíte, jedná se o jedinou obrovskou místnost. Už od začátku tedy vidíte, kam dojdete a jak je expozice rozsáhlá. Přitom různé optické překážky dojem jediné prostory narušují a člení ji na dílčí části. Ale to si návštěvník neuvědomí. Dokonce v této jeskyni či sklepě vám bude jedno, jestli beton vedle či nad vámi je stěnou, sloupem nebo stropem, prostě se necháte vtáhnout mezi vystavené předměty. 

Pro ně autoři expozice použili skleněné vitríny instalované do masivního dřeva. 

Základní vstupné činí 100 Kč (stav r. 2020). 
     
     
Podle:

https://archiweb.cz/b/archeopark-pavlov, 22. 6. 2020
     www.archeoparkpavlov.cz/, 22. 6. 2020


Umístění

GPS souřadnice

48°52'37.875"N, 16°40'29.495"E

Adresa

23. dubna 264
Pavlov 692 01

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Pavlov u Dolních Věstonic
Nadmořská výška
190 m.n.m.
Základní číselné údaje
Archeopark byl otevřen r. 2016.
Kategorie chráněného území
Chráněná krajinná oblast Pálava

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst. Mikulov nebo žst Břeclav. Dál pokračujte autobusem. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do Pavlova jezdí autobusová linka 570 Břeclav - Mikulov. Nejbližší zastávka se jmenuje Pavlov, rozc. 

Příjezd osobním autem, parkování

 Přímo vedle muzea je poměrně rozsáhlé parkoviště. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

     Autobus může parkovat vedle muzea. 

Přístup pěšky

Archeopark najdete v dolní části obce Pavlov poblíž břehů Dolní Novomlýnské nádrže. 

Příjezd na kole, parkování kol

Kola zanechte a hlídejte před expozicí. 

Poznámky pro vozíčkáře

Expozice je v zásadě bezbariérová, problémy může činit hrbolatý povrch u vchodu. Proto si vezměte doprovod. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu