Zámecký mlýn v Nejdku

Zapomenutý renesanční poklad ve vesnici v Lednicko-valtickém areálu


Ve vesnici Nejdek u Lednice na Moravě stojí na umělém rameni řeky Dyje mohutné budovy vodního mlýna, který až do r. 1945 sloužil pro potřeby Lichtenštejnů, majitelů lednického zámku. I když se jedná o zbytek většího celku, je to cenný doklad pozdně renesančního stavitelství hospodářských budov z konce 18. století. Nedochovaly se dřívější objekty, na jejichž místě mlýn stojí a které jsou písemně doloženy. 

Mlýn sestává z vlastní budovy mlýna, mlýnice, obytné budovy a z hospodářských stavení. Obě části areálu jsou odděleny náhonem. Majitel budovu používá jako stolárnu a také k soukromým účelům. Náhon pohání funkční malou vodní elektrárnu.

Ve všech historických zápisech do r. 1945 jsou jako majitelé uvedeni Lichtenštejnové. Například r. 1930 se na mlýně uvádějí 2 Francisovy turbíny a spád 1,8 m. Po znárodnění v 50. letech 20. století v přední budově působila knihovna a rozhlas, zadní budovy byly opuštěny. Náhon byl zasypán (Rameno Zámecká Dyje ale samozřejmě bylo "v provozu" pořád), totéž se stalo s odtokovým kanálem a jezírkem. 

Někdy v dobách socialismu také byla demontována vnitřní strojní vybavení. Dnes jsou uložena v přístřešku mlýnice a na dvoře. Je mezi nimi (snad) také pomocný naftový agregát. 

Současný majitel od r. 1990 mlýn úspěšně opravuje. Běžně veřejnosti budova není přístupna. V mlýně (v penzionu) se ale můžete ubytovat. 

Stavba má obdélný půdorys se štítovou orientací k Zámecké Dyji. Velmi zajímavým prvkem je nárožní válcový arkýř na kónicky tvarované noze. Strojovna je umístěna kolmo na vodoteč náhonu, v němž se dochovaly původní kamenné vyzdívky.


Areál představuje ojedinělý doklad nepřetržitého vývoje mlynářství v celém regionu na příkladě místa, kde se mlýn uvádí již od středověku. Leží stranou turistického ruchu a není jako památka příliš znám a vyhledáván. 


Podle:

https://www.pamatkovykatalog.cz/vodni-mlyn-945986, 5. 6. 2020

http://vodnimlyny.cz/mlyny/objekty/detail/2690-zamecky-mlyn, 5. 6. 2020


Umístění

GPS souřadnice

48°48'51.020"N, 16°46'36.401"E

Adresa

Nejdek
Lednice 691 44

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Nejdek u Lednice
Nadmořská výška
164 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší železniční stanice, kam můžete přijet a vydat se na výlet je Břeclav nebo Podivín nebo Mikulov. Do blízké Lednice jezdí jen příležitostné jízdy. Historické vlaky 4 krát denně sem jezdí z Břeclavi jen od května do začátku září v sobotu a v neděli. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do Nejdku jezdí autobusová linka 570 Břeclav - Mikulov. 

Příjezd osobním autem, parkování

Ke mlýnu lze zajet autem a zaparkovat v jeho blízkosti. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Do Nejdku lze vjet na náves, ale větší typy busů tu budou mít problém s otočením. Těmto skupinám doporučujeme vystoupit na rozcestí u Nejdku a dojít na místo pěšky. Bus může čekat v Lednici na telefonické ohlášení. 

Přístup pěšky

Severně od mlýna na opačném břehu Dyje vede "dálková" červeně značená trasa Šakvice, žst - Lednice - Valtice. Kdo chce vidět mlýn, musí na místě zvaném Nejdek rozc. zamířit přes most k jihu. 

Příjezd na kole, parkování kol

Viz přístup pro pěší. Červeně značenou stezku s oblibou využívají cyklisté (značeno též jako cyklotrasa 5043). Je ale pravda, že zvně budovu moc dobře prozkoumat nelze.  

Poznámky pro vozíčkáře

 Po výstupu z auta si zvně můžete budovu prohlédnout. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu