Vily Haná a Světlana v Luhačovicích

Krásné stavby v centru města v secesním švýcarském stylu


Na hlavní ulici v Luhačovicích stojí dvě zajímavé stavby, které nápadnou architekturou na první pohled upoutávají pozornost. Setkáte se s různými označeními jejich stavebního stylu, která jsou svým způsobem vždy pravdivá. Někdo uvádí, že vily jsou postaveny v historizujícím stylu, dalším označením je alpský styl, lázeňský styl nebo také švýcarský styl, někdo ve vilách vidí secesi. Tak si vyberte, co je libo. 

Vila Haná je samostatně stojící patrový objekt s hrázděnými prvky. Byla vybudována roku 1897 podle návrhu uherskohradišťského architekta Julia Koopa (19. 2. 1867 - 20. 11. 1931). Převládá na ní dojem zelené barevnosti, šedá omítka ale není původní, překrývá původní bosáž. Architekt vilu původně naplánoval pro vlastní rodinu. Dojem z vily poněkud kazí novodobé přístavby, které nejsou předmětem památkové ochrany. 

Sousední Vila Světlana pochází z roku 1899. Navrhl ji stejný autor, který zvolil tentokráte růžovou barvu omítky. Budovu postavil stavitel J. Schaniak ml. Prvním majitelem byl drožkař Josef Výmola. (Drožkáři byli majitelé kočárů a koní, kteří vozili pacienty z nádraží Újezdec do lázní do doby, než byla železnice zavedena i do Luhačovic.)

Obě vily mají zděné přízemí, hrázděné patro a sedlovou střechu. Půda je osvětlována okny, která jsou vyražena v trojúhelníkovém  štítu v hlavním průčelí. Nejkrásnějšími prvky vil jsou balkony na čelní fasádě, které spočívají na vyřezávaných konzolách a také vyřezávané lišty ve štítě. Stavebním materiálem byl kámen, cihly a dřevo. 

Památkové ochraně podléhají nejen obě vily, ale také původní ocelový plot na kamenné podezdívce. 

Podle:

vila Haná - Památkový Katalog (pamatkovykatalog.cz), 18. 3. 2022

vila Světlana - Památkový Katalog (pamatkovykatalog.cz), 18. 3. 2022

Julius Koop | Tady pramení Luhačovice (tadyprameniluhacovice.cz), 18. 3. 2022


Umístění

GPS souřadnice

49°6'1.669"N, 17°45'33.437"E

Adresa

Masarykova 209, 211
Luhačovice 763 26

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Luhačovice
Nadmořská výška
258 m.n.m.
Základní číselné údaje
Stavby pocházejí z r. 1897 a 1899.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Luhačovice. Jezdí sem osobní vlaky z Újezdce u Luhačovic (Újezdec u Luhačovic leží na hlavní trati Veselí nad Moravou - Bylnice, odbočka je trať Újezdec u Luhačovic - Luhačovice) a rychlíky z Prahy (přes Pardubice, Olomouc, Přerov a Uherské Hradiště). 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do Luhačovic jezdí dálkové autobusy např. z Brna a Ostravy, místní linky ze Zlína, Bojkovic, Slavičína a dalších míst. Autobusové nádraží je vedle vlakového, ale odtud je to do středu města i k lázním ještě docela daleko, zvlášť pro cestující s kufry (1,5 km). Výhodnější je cestovat do zastávky Luhačovice, pošta

Příjezd osobním autem, parkování

Parkování ve středu města je často možné jen pro hosty lázní, kteří to mají dojednáno v rámci ubytování, jinak můžete parkovat u vlakového nádraží nebo na parkovišti na severním konci ulice Masarykovy, při výjezdu z Luhačovic ve směru na Vizovice. Dále je možnost parkovat v ul. Nádražní. Viz též zde.  

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Stání je možné na parkovišti na severním konci ulice Masarykovy, při výjezdu z Luhačovic ve směru na Vizovice nebo v ul. Nádražní. 

Přístup pěšky

Vily na hlavní třídě najdete velmi snadno. 

Příjezd na kole, parkování kol

Viz přístup pěšky.

Poznámky pro vozíčkáře

Hlavní ulice v Luhačovicích je v podstatě bez bariér. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu