Zámecký skleník v Rájci nad Svitavou

Místo proslulé pěstováním kamélií


Tradice zahrad v Rájci je velmi dlouhá. Připomeňme, že předchůdcem současného zámku byl starý zámek vybudovaný ve 2. pol. 16. století blíže k městu než dnes. Jeho vlastníci u něj vybudovali zahradu mezi dnešním letním kinem a dolní bránou do parku. Byla tu Salla terrena, bludiště a voliéry. 

Po požáru r. 1756 nebyl starý zámek opraven, nýbrž byla postavena nová zámecká budova výše ve svahu a nový osud čekal i zahradu

Byly vybudovány terasy a parter s vodní kaskádou. Někdy kolem r. 1780 již stojí dřevěný altán, pak umělá jeskyně, amfiteátr, lusthaus a další oživující prvky typické pro tehdejší dobu. Známe též jména zahradníků - Jakub Tomášek z Vídně a Zachariáš z Rájce. Skleníky, nezbytná součást prostoru, se nacházely v místě dnešního kina. Zahradník bydlel v domku u starého purkrabství v místě dnešních skleníků. 

Takto pojatá zahrada majitelům brzy nestačila. Na počátku 19. století byla rozšířena a přeměněna na rozsáhlý park. R. 1814 byl pro zahradníka postaven nový domek a r. 1819 skleníky na místě odpovídajícím dnešnímu zámeckému zahradnictví. V parku byla vybudována umělá jeskyně, tyrolský domek, lavičky, mostky a schodiště. Jsou známa jména všech zahradníků, kteří o park pečovali. Nejdéle jím byl v l. 1969-2009 Jan Dvořák

Zámecké zahradnictví v Rájci je proslulé pěstováním kamélií. O nich víme, že byly oblíbeny již v 19. století, ale jejich rájecká historie začíná až r. 1973. Tehdy v Průhonicích u Prahy ve Výzkumném ústavu okrasného zahradnictví skončil dlouhodobý projekt zaměřený na jejich pěstování. Zásluhou členů výzkumného týmu Zdeňka Horsáka a Pavla Vláška se dostalo 72 rostlin vypěstovaných v Průhonicích do Rájce. Většina z nich se dožila krásného věku dodnes. Ušlechtilý čin byl pokažen jen tím, že část rostlin přicestovala na místo bez označení, takže nebylo možno určit odrůdu a potíže s tím spojené přetrvávají. 

Jan Dvořák pečlivě kamélie pěstoval, další vybíral ze semenáčků, některé záměrně křížil a je především jeho zásluhou, že dnes existuje v zámeckém zahradnictví v Rájci unikátní kolekce asi 300 různých kamélií. 

Od zasazení do prvního květu kamélie uplyne asi 10 let. Rostlině se přezdívá princezna, protože je velmi choulostivá na pěstební zásahy. Ne každý amatér ji zvládne. 

V Rájci bývají výstavy kvetoucích kamélií časně zjara, období květu se liší podle světelných podmínek. Pokud převládá zataženo, květy se otevírají později. Výstavy ale mívají předem známý pevný termín, který hledejte na webových stránkách zámku. Někdy se konají také výstavy rájeckých kamélií mimo zámek v jiných městech. 

K vidění jsou různé barevné kultivary, ale jiné skleníkové rostliny. Pro zámek a město je výstava prvořadou událostí. 

Podle:

Infotabule na výstavě v únoru r. 2020


Umístění

GPS souřadnice

49°24'33.841"N, 16°38'28.071"E

Adresa

Rájec
Rájec-Jestřebí 679 02

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Rájec nad Svitavou
Nadmořská výška
309 m.n.m.
Základní číselné údaje
Odborníci v Rájci se na kamélie specializují od r. 1973.

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší železniční stanice se jmenuje Rájec-Jestřebí. Leží na trati Brno - Česká Třebová a je vzdálena od skleníku cca 1 km. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do Rájce-Jestřebí lze přijet z Blanska autobusem č. 235 (linka do Lomnice) nebo ze Sloupu autobusem č. 240). Vystupte na zastávce Rájec-Jestřebí, nám., která je ke skleníku i k zámku blíž než železniční stanice. Provoz na obou linkách je v pracovní dny i o víkendu. 

Příjezd osobním autem, parkování

Parkovat lze na křižovatce poblíž skleníku. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Bus musí parkovat u zámku. 

Přístup pěšky

Žlutá turistická značka vede od železniční stanice Rájec-Jestřebí okolo skleníku a zámku. Pokračuje dále přes Karolín a Petrovice do Vavřince.

Příjezd na kole, parkování kol

S koly lze vjet do venkovního areálu a zde je nechat a hlídat. 

Poznámky pro vozíčkáře

Skleník je situován nad schody a není pro vozíčkáře dostupný. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu