Mělická pískovna

Bývalý těžební prostor je v letní sezoně obležen rekreanty


Mělická pískovna (též Velký písník nebo pískovna Mělice I.) je rozsáhlá vodní plocha či spíše odkrytá zásoba spodní vody vzniklá po těžbě písku v krajině mezi Přeloučí a Pardubicemi. 

Vešla ve známost díky kvalitní vodě ke koupání. Když různé soukromé osoby vykoupily nebo si pronajaly pozemky okolo břehů, získala oblast zcela jiný status než dříve. Z těžební plochy se proměnila na rekreační oblast - podotkněme, že z části hodně živelnou. 

Pokud sem přijedete ve vrcholně teplém létě, připravte se na neobyčejně velké množství lidí, kterým uprostřed jezera korunuje hlučný člun táhnoucí vodní lyžaře. Jezero je obklopeno hezkými písečnými plážemi, kde se můžete opalovat nebo ležet ve stínu. Soukromníci zřídili na březích kempy - napočítali jsme jich sedm - různé úrovně, obvykle poněkud chaotické, s převahou obytných přívěsů různého původu a kvality. V některých kempech funguje občerstvení, některé jsou "přírodní". V některých je sociální vybavení na slušné úrovni, jinde jsou zcela určitě problémy s rozumnou hygienou na WC a v umývárkách. Část táborníků nocuje divokým způsobem na šíji, která odděluje Mělickou pískovnu od Lohenické

Na jižním břehu v kempu si na své přijdou děti na skluzavkách, severní břeh si v nejzapadlejší části oblíbili příznivci FKK. 

Jeden k kempů se nachází i na velkém poloostrově, který vybíhá do vody od jihu.  

Při koupání počítejte s tím, že ne všude jsou WC (sprchy už vůbec ne) a že často budete velmi obtížně hledat místo k parkování. 

Všechny mírně záporné jevy ale vysoce převáží skutečnost, že Mělická pískovna je opravdu zajímavý přírodně - technický fenomén a že koupání v ní je zážitkem. 


Umístění

GPS souřadnice

50°2'44.149"N, 15°37'5.278"E (přibližný střed pískovny)

Adresa

Lohenice, Mělice
Přelouč 535 01

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Lohenice u Přelouče, Mělice
Nadmořská výška
211 m.n.m.
Základní číselné údaje
Mělická pískovna zaujímá plochu asi 43 ha.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Přelouč nebo do žel. zast. Valy u Přelouče a pak pokračujte autobusem nebo pěšky. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do Mělic jezdí autobusová linka Přelouč - Hradec Králové. 

Příjezd osobním autem, parkování

Hledejte jakoukoli možnost parkování na břehu. Čím teplejší den, tím nižší šance. Ideální je přijet nikoli autem, ale na kole. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Parkování autobusu při zájezdu za teplého letního dne je na březích Mělické pískovny vyloučeno. 

Přístup pěšky

Z Přelouče, žst: jděte nejdříve k městu, pak přes most na pravý břeh Labe a po silnici do Lohenic a k pískovně. 

Z Valů u Přelouče, žel. zast.: přejděte přes most na pravý břeh Labe. Přijdete do vsi Mělice. V jejím středu zvolte cestu rovně nebo vpravo, podle toho, ke kterému místu pískovny zamíříte.
    

Příjezd na kole, parkování kol

Okolí Mělické pískovny je ideálním terénem pro výlety na kole. Silnice okolo břehů jsou osazeny směrovkami cyklistických tras, z toho jedna má číslo 2 a má dálkový charakter (Labská stezka). Nejsou tu ale cyklostezky tak, jak je známe např. z Pardubic. 

Poznámky pro vozíčkáře

Vstupy do vody nejsou nikde upraveny pro vozíčkáře, ale silnice okolo pískovny jsou pro výlety vhodné. Jen je třeba dávat pozor na provoz aut. 

Rady a tipy

Zajímavé je absolvovat pěší nebo cyklistický výlet okolo pískovny. Je na něm jen jedno hůře schůdné či sjízdné místo - severně od FKK kempu Třpytka na severním břehu. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu