Kostel sv. Bartoloměje v Kočí

Stavební klenot ve vesnici u Chrudimi


Venkovský kostel sv. Bartoloměje v Kočí u Chrudimi je úžasný příklad dokonalé řemeslné vyspělosti našich předků a současně vzácná ukázka výtvarného citu jeho stavitelů. Má neobyčejně působivé začlenění do zástavby obce a překrásný interiér. 

Kostel byl založen r. 1397 královnou Žofií, druhou manželkou Václava IV., postaven byl ve stylu vrcholné gotiky, staviteli byli pravděpodobně Jan a Petr Lútkovi. V interiéru jsou k vidění nesmírně cenné malby ze 14.- 18. století, které byly velmi citlivě zrestaurovány. V jednom případě byly v 19. století původní malby přemalovány novějšími díly, ale restaurátoři r. 1977 rozhodli o jejich navrácení do původní podoby. 

Kostel je zděný, jednolodní, vchodem orientovaný k západu, půvabnou společnost mu dělá dřevěná zvonice, krytý most a roubené hrazení. Sakristie se nachází při severní straně. Presbyterium je odsazené, zvýšené dřevěným prkenným podsebitím na krakorcích, se stěnami, které mají 4 gotická okna s kružbami. K severní straně presbyteria přiléhá sakristie, která má půdorys ve tvaru obdélníku a pultovou střechu. Loď kostela má také půdorys obdélný. Nesmírně zajímavá je krytina na střeše - šindel, který bychom spíše čekali v horských oblastech. 

Vchod do kostela se nachází na západní straně. V pískovcovém portálu jsou zasazeny dveře z mohutných fošen a nad nimi je rytý, černě vybarvený letopočet 1397. Průčelí je zakryto stavbou neobvyklé, 29 m vysoké raně barokní zvonice z r. 1666, štít není vyzděn, což znamená, že prostor krovu je volně spojen se zvonicí.

Ta byla postavena na místě starší stavby, zvony pocházejí z let 1496 a 1592. Neobvyklost stavby je dána jejím polygonálním půdorysem, štenýřovou konstrukcí s průměry sloupků cca 28 cm a proměnnými půdorysy od polygonu dole ke čtverci a osmiúhleníku nahoře. 

Omítka kostela není původní, ale rekonstruovaná, s hrubou texturou a přírodní barvou, jen šambrány a špalety oken jsou hlazené a bílé. Okénko sakristie má dochované kamenné ostění.

V interiéru je naprostým výtvarným unikátem dřevěný záklopový strop s výmalbou ornamentálními lidovými motivy a 13 postavami ze Starého zákona původem z r. 1678. Kromě postav je strop zdoben ornamenty, z nichž v každém poli je originální vzor jinde se neopakující. Autora maleb neznáme. 

V pravé polovině severní zdi lodi je ve výšce očí v omítce vyveden červenou linkou schematický obrazec, který lze považovat za plán kostela. 

Dřevěný krytý most ke kostelu spočívající na dvou pískovcových pilířích byl postaven r. 1721, když předtím jeho starší předchůdce byl r. 1689 zničen povodní. Délka kryté části je 18 m, nad volným prostorem se klene 8 arkádových oblouků. Střechu má krytu šindelem. Při stavbě tehdejší mistři k čepování použili výhradně dřevěné kolíky, jednotlivé díly mostu nejsou spojeny žádným kovem. Po mostě původně věřící překonávali bažinaté území, jež se rozprostíralo ve sníženině kolem svatostánku.  

Mimořádnou estetickou kvalitu má také dřevěný ohradní plot okolo kostela, který spočívá na podezdívce z pískovcových kvádrů a je stejně jako ostatní stavby v areálu kryt šindelovou stříškou. 

Kostel v Kočí vždy patřil ke chrámu Nanebevzetí P. Marie v Chrudimi, byl tedy v historii vždy filiálním. Hřbitov kolem kostela se přestal používat v 19. století. Stavba není běžně přístupná veřejnosti. 


Podle:

kostel sv. Bartoloměje - Památkový Katalog (pamatkovykatalog.cz), 31. 10. 2022

zvonice - Památkový Katalog (pamatkovykatalog.cz), 31. 10. 2022

most - Památkový Katalog (pamatkovykatalog.cz), 31. 10. 2022

roubené ohrazení - Památkový Katalog (pamatkovykatalog.cz), 31. 10. 2022

Kostel - Oficiální stránky obce Kočí (obec-koci.cz), 31. 10. 2022





Umístění

GPS souřadnice

49°56'51.237"N, 15°51'20.497"E

Adresa

Kočí 538 61

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Kočí
Nadmořská výška
253 m.n.m.
Základní číselné údaje
Kostel byl založen r. 1397.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Chrudim na trati Pardubice - Havlíčkův Brod. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

V blízkosti žst Chrudim je autobusové nádraží, z něhož odjíždějí do Kočí linky směr Vysoké Mýto (vystupte v zastávce Kočí, hlavní silnice) nebo směr Chrast u Chrudimi (vystupte v zastávce Kočí, u kostela)

Příjezd osobním autem, parkování

Parkovat lze přímo u kostela nebo u obecního úřadu.  

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Parkovat lze přímo u kostela nebo u obecního úřadu. 

Přístup pěšky

V nejbližším okolí Kočí se nenacházejí žádná další turisticky atraktivní místa. Snad proto tudy nevedou žádné turistické značky, proto k návštěvě kostela doporučujeme dopravit se sem motorizovaně. 

Příjezd na kole, parkování kol

Okolní silnice jsou vhodné pro jízdy na kole. Vede tudy několik značených cyklotras, ale žádné cyklostezky oddělené od motorové dopravy. Jízdu po silnici I/17 Chrudim - Hrochův Týnec vzhledem k vysoké intenzitě motorové dopravy nedoporučujeme. 

Poznámky pro vozíčkáře

Po vystoupení z auta můžete okolí kostela i stavbu samotnou celkem dobře (z vnějšku) zhlédnout. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu