Partyzánský pomník na Klínku

Vzpomínka na neznámého ruského bojovníka v Brdech


Brdy (nebo chcete-li Hřebeny), pohoří na pravém břehu Litavky, byly r. 1945 předurčeny být útočištěm "bojovníků z nebes" (jak píše místní významný autor Jan Čáka v knize Toulání po Brdech). Partyzáni žili v neuvěřitelně skromných podmínkách v zemljankách, boudách, někdy jen pod širým nebem a podnikali výpady proti německým okupantům. Byli mezi nimi Rusové, Češi i jiné národnosti. V zásobování potravinami a municí jim pomáhalo mnoho Čechů, kteří riskovali svůj život.  

Sedlo Klínek odděluje hlavní hřbet Brd od osamocené hory Plešivec. 

Jeden z partyzánů, patrně Rus, jehož totožnost se už nikdy nedozvíme, byl na Klínku zasažen fašistickou střelou a zemřel. 

Událost ve výše uvedené knize popisuje Jan Čáka podle očitého svědka Jana Klána, kterého vypátral r. 1965, takto: V sedle Klínek dva Němci důstojníci a čtyři vojáci kolem desáté dopoledne 25. dubna 1945 stříleli na partyzána, který jim ale uskočil za hromadu dřeva a zmizel. Jana Klána, který jel tudy na kole, donutili, aby s nimi po střelbě prohledával les s cílem partyzána najít. To se Němcům nepodařilo. Ale najednou z lesa na Eliščině cestě při prohledávání houštin vyskočil jiný neozbrojený muž a naběhl přímo pod hlavně německých samopalů. Byl na místě mrtev. Podle názoru pana Klána to byl sovětský zajatec, který utekl z vlaku. Ten musel zastavit den předtím před mostem přes Litavku, který poškodili partyzáni. Jeden z nich (už bývalého) zajatce převáděl ke svým lidem do oddílu (patrně oddílu Priboj), ale Němci na Klínku je oba zaskočili. 

Podle:

Text uvedený na pomníku, červenec 2020

Čáka, J. (1986): Toulání po Brdech, Středočeské nakladatelství a knihkupectví Praha, s. 132


Umístění

GPS souřadnice

49°47'55.871"N, 13°59'52.318"E

Adresa

Rejkovice
Jince 262 23

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Rejkovice
Nadmořská výška
483 m.n.m.
Základní číselné údaje
Pomník připomíná událost z 25. 4. 1945.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte např. do žel. zast. Rejkovice na trati Zdice - Protivín. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Nejbližší zastávka autobusu je přímo v sedle a jmenuje se Jince, Plešivec. Dostanete se sem z Hostomic nebo z Jinců. Spojů je ale málo. Pokud se vám nehodí a nemáte auto, pak musíte do oblasti Plešivce dojít pěšky. 

Příjezd osobním autem, parkování

Parkovat lze v sedle Klínek. Místo na vyústění polní cesty na silnici Hostomice - Jince je ale často zcela zaplněné auty. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Parkovat lze v sedle Klínek. Místo na vyústění polní cesty na silnici Hostomice - Jince je ale často zcela zaplněné auty. V takovém případě nechte účastníky akce vystoupit, přejít přes Plešivec a čekat můžete ve Lhotce nebo v Rejkovicích. 

Přístup pěšky

Pomník se nachází při červené značce, která vede ze sedla Klínek na Plešivec.

Příjezd na kole, parkování kol

Cesta ze sedla Klínek na Plešivec je zpočátku u partyzánského pomníku asfaltová, později šotolinová. 

Poznámky pro vozíčkáře

Ze sedla Klínek se k partyzánskému pomníku dostanete velmi snadno. Na případné objetí lesnické závory si ale vezměte doprovod. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu