Plešivecký viklan

Mohutný kámen na úbočí hory v Brdech


Na úbočí hory Plešivec v Brdech (či přesněji horopisně v pohoří Hřebeny) turisté obdivují mohutný, osamocený balvan z tvrdého křemence. Kdysi neměl pevnou základnu a kýval se. 

Na konci 19. století údajně viklan na Plešivci dostál svému označení. Byl usazen na dvou čepech, takže byl nestabilní a viklal se. Podle vyprávění místních ale do něj uhodil blesk, jeden z čepů odštípl a tím zůstal na Plešivci viklan jen podle názvu. 

Ale i bez viklání je plešivecký kámen velmi pěknou kuriozitou. V okolí jsou stopy bývalých lomů a také balvanová pole budovaná křemencem. Vznik lze vysvětlit mrazovým zvětráváním v dobách ledových. 

Viklan je spojen s mnoha pověstmi. První líčí boj obrů, kteří po sobě metali kameny a viklan je pozůstatkem této bitvy. Druhá líčí, že pokud se kamenem pokoušela pohnout věrná žena, nepodařilo se jí to, pokud byla nevěrnicí, kamenem pohnula. Poznámka: dnes jsou všechny ženy procházející lesem na Plešivci věrné. A konečně třetí pověst říká, že viklan byl obětním místem. 

Podle: 

Informační tabule u viklanu, červenec 2020

Čáka, J. (1986): Toulání po Brdech, Středočeské nakladatelství a knihkupectví Praha, s. 131

http://www.brdy.info/kapitoly/plesivec.php, 5. 9. 2020

     


Umístění

GPS souřadnice

49°48'16.409"N, 13°59'55.630"E

Adresa

Rejkovice
Jince 262 23

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Rejkovice
Nadmořská výška
527 m.n.m.
Základní číselné údaje
Kámen je asi 2 m vysoký a asi 3 m široký.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte např. do žel. zast. Rejkovice na trati Zdice - Protivín. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Nejbližší zastávka autobusu je v sedle Klínek a jmenuje se Jince, Plešivec. Dostanete se sem z Hostomic nebo z Jinců. Spojů je ale málo. Pokud se vám nehodí a nemáte auto, pak musíte do oblasti Plešivce dojít pěšky.

Příjezd osobním autem, parkování

Parkovat lze v sedle Klínek. Místo na vyústění polní cesty na silnici Hostomice - Jince je ale často zcela zaplněné auty. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Parkovat lze v sedle Klínek. Místo na vyústění polní cesty na silnici Hostomice - Jince je ale často zcela zaplněné auty. V takovém případě nechte účastníky akce vystoupit, přejít přes Plešivec a čekat můžete ve Lhotce nebo v Rejkovicích. 

Přístup pěšky

Ze sedla Klínek: jděte nejdříve po červené značce a pak doprava po modré, která z východu obchází plešivecké úbočí. Viklan najdete na odbočce z této modré značky. Z Klínku asi 1 km.

Z Rejkovic, žel. zast.: vystoupejte nejdříve o zelené na úbočí Plešivce, pak můžete jít na Čertovu kazatelnu. Pak se vraťte po červené a na křižovatce Viklan, rozc. se dejte doleva po modré. Viklan najdete na odbočce z této modré značky. Celkem Rejkovice - viklan s odbočením na Čertovu kazatelnu 4 km. 

Příjezd na kole, parkování kol

Ze sedla Klínek vede prudce stoupající lesní asfaltka s červenou značkou, modrá značka vede po téměř vrstevnicové lesní cestě. Na horském kole obojí dobře sjízdné. 

Poznámky pro vozíčkáře

Plešivecký viklan není pro vozíčkáře dostupný. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu