U Devíti pramenů

Nebo též Haltýř - zdrojová oblast vodovodu pro rosický zámek


V místě zvaném U Devíti pramenů u Rosic se skrývá veřejnosti málo známá technická památka. 

Zámek v Rosicích již nejméně od r. 1755 disponoval vodovodem, jehož pramenná oblast ležela asi 1,3 km jihozápadně od něj. Lokalita U Devíti pramenů je soustavou strží oddělených mírnými hřbety. Ve stržích jsou prameny a pravděpodobně bychom jich opravdu i dnes napočítali devět. 

Lokalitě se také mezi místními říká Haltýř, i když rosičtí poněkud význam tohoto slova posunuli. Haltýřem se obecně rozumí nádoba ponořená do vody určená k uchovávání potravin, předchůdce elektrické ledničky. Nebo se jím myslí rybník určený ke shromažďování ryb těsně před výlovem a konzumací. Rosický Haltýř má s výše uvedenými významy společnou jedinou věc: vodu. Označoval se takto podzemní zásobník na začátku vodovodu pro rosický zámek. Na naučné stezce u Rosic si můžeme prohlédnout jeho pozůstatky a východně odtud také větrací šachtu vodovodu. Trubky pro vodovod byly nejdříve dřevěné, později litinové. 

V lese jihozápadně od Rosic ale nečekejte žádné obrovské technické zázraky. Pozůstatky vodovodu z 18. století jsou velmi skromné a rybníčky, které byly poblíž, již neexistují ani v terénních náznacích. Nad větrací šachtou je cedulka, jinak byste se jí ani nevšimli. 

Strž, která vznikne spojením několika malých údolíček z lokality U Devíti pramenů, se jen kousek odtud ostře zahlubuje do geologického podloží z období mladších prvohor - permokarbonu. Ve stěnách strže na dalším zastavení naučné stezky je od informační tabule vidět nádherný, takřka učebnicový profil permokarbonskými vrstvami. 


Podle:

https://www1.rosice.cz/naucna-stezka-obora-prijemna-prochazka-i-poznani/d-14322, 19. 9. 2020


Umístění

GPS souřadnice

49°10'19.119"N, 16°22'24.211"E

Adresa

Rosice 665 01

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Rosice u Brna
Nadmořská výška
372 m.n.m.
Základní číselné údaje
Rosický vodovod je písemně poprvé zmíněn r. 1755.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žel. zast. Rosice.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Jeďte do Rosic. Jezdí sem hned několik autobusových linek, např. č. 405 ze zastávky Brno, Nemocnice Bohunice. Vystupte na zastávce Rosice, Trávníky. Pokud byste hledali ještě jiný začátek výletu, pak je to zastávka Rosice, těstárny, což je vedle železniční zastávky, odkud jezdí linka 421 směr Lukovany. Vystupte v zastávce Babice u Rosic. 

Příjezd osobním autem, parkování

Zaparkujte v jižní části Rosic těsně před zákazem vjezdu. Začíná tady naučná stezka Obora, kterou doporučujeme projít.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Autobusem do jižní části Rosic nejezděte, mohli byste mít problém s otočením vozu. Lidé musí vystoupit u železniční zastávky. Také je můžete vyložit v Babicích. 

Přístup pěšky

 Doporučujeme projít si naučnou stezku Obora, která má víceméně okružní ráz s jednou dlouhou odbočnou větví. Rozcestí U Obrázku je místem, kde se větev odpojuje od základního okruhu. Naučná stezka začíná v jižní části Rosic, kam dojdete snadno pěšky z centra (zastávka busu Rosice, Trávníky) nebo od železniční zastávky. 

Od r. 2020 vede oblastí Haltýře žlutá značka od rosické železniční zastávky do Babic. 

K naučné stezce můžete přijít i z Babic, ale cesta z jižní části Rosic je lepší.  

Do rosické Obory chodí velmi málo lidí, cesty na naučné stezce jsou málo znatelné. V létě jsou některé úseky zarostlé a špatně průchodné. 

Příjezd na kole, parkování kol

Naučná stezka je sice sjízdná na horském kole, ale jsou na ní obtížně sjízdné úseky Nejlepší příjezd k místu U Obrázku je od Babic. Zde se dejte doprava a dojedete k Haltýři. Poslední úsek je jeden z obtížně sjízdných, kolo zcela určitě místy budete vést. 

Poznámky pro vozíčkáře

Místo U Devíti pramenů není pro vozíčkáře dosažitelné. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu