Pomník Karla Morávka

Památka na lesníka a fotbalového činovníka u Brna-Soběšic


V letech 1909 až 1934 žil v Brně významný lesník (a také fotbalový činovník) Karel Morávek, který vyzdvihoval estetickou a rekreační funkci lesů a v souvislosti s tím nechal budovat v brněnském okolí odpočívadla, pěšiny, na některých místech se pod jeho vedením začaly sázet cizokrajné dřeviny. Brzy po jeho úmrtí někdy kolem r. 1934 brněnští lesníci po něm pojmenovali pěšinu severně od Brna-Soběšic. V průběhu let socialismu se na Karla Morávka poměrně dost zapomnělo, ale průběh pěšiny využili r. 1972 lesník, ochranář přírody a pedagog Radomír Mrkva a krajinářský architekt Ivar Otruba k vybudování lesnické naučné stezky. Ta vydržela i s naučnými panely fungovat spoustu roků, zanikla někdy v 90. letech. Obnovena byla až r. 2020 pod jménem Pěšina Karla Morávka. Naučné panely na ní jsou úsporné. Tvoří je QR kódy čitelné mobilním telefonem. 

Platná ale zůstala Morávkova myšlenka z 20. a 30. let 20. století. Lidé mají chodit do lesa hlavně za rekreací a odpočinkem. Při Morávkově pěšině v jednom z ohybů cesty se zcela nenápadně ukrývá jeho pomník. Ale pravým pomníkem spíše není. Tvoří ho shluk rulových balvanů se skromným nápisem - Pěšina lesmistra Karla Morávka 1934. Poblíž můžete posedět na lavičce  a u stolku si rozložit svačinu. Podobných odpočinkových míst při stezce dlouhé asi 7,5 km moc není (vzdálenost měřena ze Soběšic ke Středisku ekologické výchovy U Jezírka). Ani jedno z odpočinkových míst při stezce není kryté přístřeškem. 

Podle:

https://encyklopedie.brna.cz/home-mmb/?acc=profil_objektu&load=957, 21. 10. 2020

   


Umístění

GPS souřadnice

49°15'51.594"N, 16°38'13.973"E

Adresa

Soběšice
Brno 644 00

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Soběšice
Nadmořská výška
370 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší železniční stanicí je Brno-Královo Pole. Z prostoru před dopravní budovou jezdí směr Útěchov městský autobus (s přestupem v Soběšicích).

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Poblíž pěšiny Karla Morávka zastavuje na zastávce Malinová nebo Lesní školka (na znamení) autobus č. 57 na lince mezi brněnskými městskými částmi Husovice a Útěchov. Některé spoje pokračují ještě dále do Vranova.

Pokud chcete přijet z Brna-Králova Pole, nastupte na autobus č. 43 na počáteční zastávce před halou nádraží Brno-Královo Pole. Jeďte na konečnou do zastávky Soběšice, Klarisky, zde přestupte na linku 57 směr Útěchov nebo Vranov.

Příjezd osobním autem, parkování

Parkovat lze v Brně-Soběšicích nebo u zastávky busu Lesní školka.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Parkovat lze v Brně-Soběšicích nebo u zastávky busu Lesní školka. 

Přístup pěšky

Jděte buď z Brna-Soběšic ze zastávky Malinová (nebo z centra zástavby) po červené značce a takto můžete projít celou pěšinu Karla Morávka k Lesní školce Jezírko a zpět se vrátit po zelené do Soběšic (celkem 10 km) nebo u Lesní školky Jezírko nastoupíte na městský autobus 57, jímž se vrátíte buď do Soběšic k autu nebo až dále na jih do města.

Ze zastávky Lesní školka se na pěšinu Karla Morávka dostanete chůzí po modré značce východním směrem. Pokud chcete najít Melatínskou studánku a pomník Karla Morávka, jděte z křižovatky značek na Panské louce po červené značce k severu asi 1 km. 

Příjezd na kole, parkování kol

Pěšina Karla Morávka je přednostně určena pro pěší. Tuto skutečnost cyklisté neberou na vědomí a po pěšině s oblibou jezdí. Vede totiž atraktivním terénem a až na několik málo míst je celá sjízdná. 

Poznámky pro vozíčkáře

Pěšina Karla Morávka není pro vozíčkáře dosažitelná. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu