Tvrdava Kamerlengo

Pevnost, hrad, jedna z nejvýznamnějších památek chorvatského Trogiru pochází z 15. století


Tvrdava Kamerlengo, tj. pevnost Kamerlengo, též Gradina Kamerlengo, Kula Kamerlengo, Kaštel Kamerlengo. Tak Chorvaté v přístavním městě Trogir označují svoji jedinečnou pamětihodnost - městský hrad. Dříve sloužil k ochraně přístavu, dnes je velmi dobře zachovalá stavba lákadlem pro turisty a prvořadou atrakcí zapsanou spolu s městem na soupis kulturního dědictví UNESCO. 

Kamerlengo (italsky camerlengo) byl titul komorníka (vysokého úředníka) v době, kdy chorvatské pobřeží ovládali Benátčané. 

Když Benátčané začali vládnout nad oblastí Trogiru r. 1420, brzy poté vybudovali tuto pevnost jakožto součást městského opevnění. Stavbu navrhl benátský projektant Pincino z Bergama, iniciátorem byl ale starosta Marin Radojev. Na místě dnešního hradu stála od r. 1380 věž Veriga (Řetězová věž). Vnější strany pevnosti kdysi zdobily erby benátského admirála Petra Loredana, dóžete Francesca Foscariho a trogirského knížete Magdalena Contariniho. Stavba byla obehnána příkopem, na severní a východní straně byla poevnost od okolí chráněna vysokou obrannou zdí. Hlavní brána na severní straně byla přístupná po padacím mostě. Uvnitř pevnosti byla mj. vybudována kaple sv. Marka a domky pro hradního pána a vojenskou posádku. Vnitřní zástavba ale byla zbourána v 19. století. 

Na vzdálenějším konci hradu se zachovala besídka vybudovaná francouzským vojevůdcem Marmontem v době, kdy Dalmácii okupovala napoleonská vojska. Marmont v pevnosti údajně hrál karty. 

V hradě se konají v sezoně prohlídky a různé kulturní akce, například promítání filmů na způsob letního kina. 


Podle:

Kamerlengo (Trogir) – Wikipedie (wikipedia.org), 20. 1. 2024

Turisti - Trogir, 20. 1. 2024

Jeanne Oliver (2008): Chorvatsko, turistický průvodce Lonely planet, Svojtka a Co., str. 225




Umístění

GPS souřadnice

43°30'55.204"N, 16°14'50.501"E

Adresa

Hrvatskog prolječa
Trogir 21219

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
1 m.n.m.
Základní číselné údaje
Stavba pochází z období po r. 1420.

Přístup

Příjezd vlakem

Do Trogiru vlaky nejezdí. Železniční trať Zagreb - Karlovac - Ogulin - Knin - Split sice vede v kopcích nedaleko města, ale vlaky pro přímou potřebu obyvatel Trogiru tady nezastavují. Jeďte tedy do žst. Split. Z České republiky cesta s několika přestupy trvá asi 24 hodin. Mezi Splitem a Trogirem leží mezinárodní letiště Split. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do Trogiru se dostanete všemi autobusy, které jedou od severu na jih ze Zadaru nebo naopak směrem na sever ze Splitu. Také můžete použít autobus 37 na trase Split - Split, Zračna luka (letiště) - Trogir. 

Příjezd osobním autem, parkování

Největší parkoviště se nachází severně od centra (43°31'5.042"N, 16°14'53.153"E).

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Největší parkoviště se nachází severně od centra (43°31'5.042"N, 16°14'53.153"E).

Přístup pěšky

Centrum města se nachází na ostrově. Tvrdava Kamerlengo zaujímá jihozápadní cíp tohoto ostrova. 

Příjezd na kole, parkování kol

Tvrdavu Kamerlengo najdete dobře i na kole. V centru se ale pohybuje velké množství chodců, cyklostezky tady nejsou. Obecně jízdu na kole centrem Trogiru nedoporučujeme. 

Poznámky pro vozíčkáře

Centrum města leží v rovině, významnější překážky tady neexistují, hrad ale není pro vozíčkáře dostupný. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu