Výhledy ze silnice u hraničního přechodu Vilusi - Klobuk

Nádherná panoramata v horách mezi Černou horou a Bosnou a Hercegovinou


Na dlouhém úseku hranic mezi Černou horou a Bosnou a Hercegovinou existuje jen 6 významných silničních přechodů, které všechny leží v horách. Po válkách na začátku 21. století se průběh hranic ustálil dle mezinárodních dohod a druhým nejjižnější silničním přechodem mezi dvěma státy se stal Vilusi - Klobuk, zpočátku jen dvě boudy, každá na příslušné straně hranice (stav r. 2010), později moderní budova s veškerým zázemím, kde se prozatím nepočítá s volným pohybem osob a zboží tak, jak jej známe dle schengenských pravidel. Podotkněme, že v průvodcích se můžete setkat i s jiným pojmenováním tohoto přechodu podle různých sídel na obou stranách hranice. 

Pokud jedeme z Černé hory, pak na bosenské straně, těsně u hraniční "čáry", ale ještě před celnicí, je malá odstavná plocha, odkud se otevírá fantastický výhled na okolní pohoří směrem k jihu. Podobné vyhlídky jsou ještě dále při silnici ve směru do údolí na bosenské straně poté, kdy přejedete celnici. 


Umístění

GPS souřadnice

42°42'44.881"N, 18°33'51.232"E

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
960 m.n.m.

Přístup

Příjezd osobním autem, parkování

Na popisovaný hraniční přechod se dostanete buď z černohorského Nikšiće nebo z bosenského Trebinje. Z obou stran silnice stoupá, místy prudce, ale je široká a udržovaná. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Na popisovaný hraniční přechod se dostanete buď z černohorského Nikšiće nebo z bosenského Trebinje. Z obou stran silnice stoupá, místy prudce, ale je široká a udržovaná. 

Přístup pěšky

V této části balkánských pohoří nejsou cesty s turistickými značkami. 

Příjezd na kole, parkování kol

Horský přechod Vilusi - Klobuk je dobře dostupný na silničním kole, ale výjezdy z obou stran, zvláště od západu, nejsou nic pro padavky. 

Poznámky pro vozíčkáře

Pokud přijedete autem, plně si výhledy vychutnáte. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu