Druidentor

Brána Druidů, novodobá, zdařile instalovaná atrakce na rozhledovém místě u Schrattenbergu (Rakousko)


Kopec se staroněmeckým názvem Reistenberg (Chrastiny) nad Valticemi jen málo převyšuje okolní krajinu. Díky odlesnění širokého okolí  se stal mimořádně zajímavým a vyhledávaným bodem. Většina návštěvníků z Česka i ze zahraničí míří především na Kolonádu Reistna, odkud se za příhodných meteorologických podmínek otevírá fantastický rozhled na jižní Moravu. Ve výhledu do Rakouska brání vzrostlé stromy. 

Nevadí. Skupina nadšenců z obou stran státní hranice nechala r. 2013 vybudovat mezi zajímavými místy na české i rakouské straně Stezku bosou nohou, která propojuje pozoruhodné lokality okolo bývalé železné opony. Stačí popojít asi jen kilometr od Reistny a naskytne se vám překrásný pohled na rakouskou stranu. 

Navíc se tady tvůrcům stezky podařil neobyčejný marketingový tah. Místo dalekého výhledu spojili s dávnými keltskými dějinami a instalovali tu Druidentor - Bránu druidů, která opravdu dýchá magickou atmosférou. Okolo můžete na panelech získat informaci ve třech jazycích o keltském horoskopu a spočinout na netradiční lavičce. 

Stezka podle našich poznatků není okružní a nemá zcela spolehlivé reklamní materiály a kartografické podklady na infopanelech. 

Nicméně velmi blízko Brány druidů je na stezce ještě jedno zajímavé místo - odpočívka Barfussweg Warte s výhledem na Valtice a s malou rozhlednou. 


Umístění

GPS souřadnice

48°43'45.897"N, 16°44'7.997"E

Adresa

Schrattenberg 2172

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Schrattenberg
Nadmořská výška
264 m.n.m.
Základní číselné údaje
Stezka bosou nohou byla otevřena v květnu 2013.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žel. zast. Valtice-město na trati Břeclav - Mikulov - Znojmo

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do Valtic se dostanete busem č. 555 z Podivína, žel. st. (trať Brno - Břeclav) nebo č. 585 z Mikulova nebo 571 z Břeclavi. Linka z Podivína má některé spoje vedeny až do Úval, nejbližší zastávkou k Bráně druidů je tak Valtice, celnice, ale jezdí sem jen několik spojů denně v pracovní dny. 

Příjezd osobním autem, parkování

V těsné blízkosti Reistny je přírodní parkoviště viditelné ze silnice. Také můžete parkovat u bývalé celnice u Muzea železné opony. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Bus může parkovat jedině u celnice. 

Přístup pěšky

Ze žel. zast. Valtice město: k Reistně asi 3 km po červené značce, z autobusového nádraží asi 2,2 km. 

Z přírodního parkoviště: k Reistně asi 250 m vzhůru.

Z parkoviště u celnice: k Reistně asi 400 metrů po bývalé asfaltové signálce. 

Od Reistny: jděte jednou z větví Stezky bosou nohou na jih, je to jedno, kterou použijete, obě jsou docela dobře značeny. Tato část stezky překračuje státní hranici, Brána druidů je již několik metrů v Rakousku. Od Reistny necelý 1 km. 

Příjezd na kole, parkování kol

Stezka od Reistny k Bráně druidů je sjízdná na horském kole. 

Poznámky pro vozíčkáře

Brána Druidů není pro vozíčkáře dostupná. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu