Barfussweg Warte

Rozhledna na "Stezce bosou nohou" na česko-rakouské hranici nad Valticemi


Kopec se staroněmeckým názvem Reistenberg (Chrastiny) nad Valticemi jen málo převyšuje okolní krajinu. Díky odlesnění širokého okolí  se ale stal mimořádně zajímavým a vyhledávaným bodem. Většina návštěvníků z Česka i ze zahraničí míří především na Kolonádu Reistna, odkud se za příhodných meteorologických podmínek otevírá fantastický rozhled na jižní Moravu. Ve výhledu do Rakouska brání vzrostlé stromy. 

Nevadí. Skupina nadšenců z obou stran státní hranice nechala r. 2013 vybudovat mezi zajímavými místy na české i rakouské straně Stezku bosou nohou, která propojuje pozoruhodné lokality okolo bývalé železné opony. Stačí popojít asi jen kilometr od Reistny a naskytne se vám překrásný pohled i na rakouskou stranu. 

Tím místem s výhledem je Druidentor - Brána druidů, neobyčejně zdařilý marketingový tah, který má za cíl přilákat turisty na rakouskou stranu hranice. 

Kousek vedle na Stezce bosou nohou, opět jen několik metrů v Rakousku, můžete spočinout na dalším vyhlídkovém místě. Je pojmenováno Barfussweg Warte (Rozhledna na Stezce bosou nohou). Jako odpočinkové místo se opravdu povedlo. 

Rozhledna spíše připomíná myslivecký posed, spíše jen navozuje pocit rozhledny, protože odlesněné okolí dovoluje daleký výhled hlavně severním a východním směrem i bez ní. Vidět jsou především Valtice a okolí a pak také krajina u Břeclavi a lužní lesy na soutoku Moravy a Dyje. Částečně je vidět také krajina s táhlými kopci v Rakousku a Malé Karpaty na Slovensku. 

Pod rozhlednou si můžete na krásném grilu připravit nějakou dobrotu a posedět pod pergolami. K dispozici je i pumpa s vodou. Její kvalitu ale neznáme. 




Umístění

GPS souřadnice

48°43'48.502"N, 16°44'16.364"E

Adresa

Schrattenberg 2172

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Schrattenberg
Nadmořská výška
254 m.n.m.
Základní číselné údaje
Stezka bosou nohou byla otevřena v květnu 2013.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žel. zast. Valtice-město na trati Břeclav - Mikulov - Znojmo

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do Valtic se dostanete busem č. 555 z Podivína, žel. st. (trať Brno - Břeclav) nebo č. 585 z Mikulova nebo 571 z Břeclavi. Linka z Podivína má některé spoje vedeny až do Úval, nejbližší zastávkou ke Stezce bosou nohou je tak Valtice, celnice, ale jezdí sem jen několik spojů denně v pracovní dny. 

Příjezd osobním autem, parkování

V těsné blízkosti Reistny je přírodní parkoviště viditelné ze silnice. Také můžete parkovat u bývalé celnice u Muzea železné opony. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Bus může parkovat jedině u celnice. 

Přístup pěšky

Ze žel. zast. Valtice město: k Reistně asi 3 km po červené značce, z autobusového nádraží asi 2,2 km. 

Z přírodního parkoviště: k Reistně asi 250 m vzhůru.

Z parkoviště u celnice: k Reistně asi 400 metrů po bývalé asfaltové signálce. 

Od Reistny: jděte jednou z větví Stezky bosou nohou na jih, je to jedno, kterou použijete, obě jsou docela dobře značeny. Tato část stezky překračuje státní hranici, Barfussweg Warte je již několik metrů v Rakousku. Od Reistny necelý 1 km. 

Příjezd na kole, parkování kol

Stezka od Reistny k Bráně druidů je sjízdná na horském kole. 

Poznámky pro vozíčkáře

Vozíčkář s fyzicky zdatným doprovodem se může dostat od celnice po bývalé signálce k Reistně. Pak jeďte k východu a odbočte vpravo. K Barfussweg Warte se s obtížemi dostanete, k Bráně druidů už má polní cesta hodně nerovností, které hodnotíme jako nepřekonatelné. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu