Passo Gardena

Vysoko položený průsmyk v italských Dolomitech


Passo Gardena je vysoko položený průsmyk v italských Dolomitech. Je sníženinou mezi horskou skupinou s hlavním vrcholem Piz Boé (3152 m.n.m.) na jih od průsmyku a skupinou Grande Cir (2592 m.n.m.) na sever odtud. 

Průsmykem vede zhruba ve východozápadním směru horská silnice spojující města Corvara o nadmořské výšce cca 1550 m (na východě) a Selva o nadmořské výšce zhruba stejné. Silnice převýšení překonává četnými serpentinami z obou směrů, a to od Corvary i od Selvy zhruba stejně daleko - 10 km (neměříme vzdušnou vzdálenost, ale klikatě serpentinami). 

V průsmyku je rostlinný pokryv tvořen především loukami, nad nimiž se zvedají strmé stěny dolomitských velikánů. Tato scenérie přitahuje davy turistů, kterým je průsmyk Gardena východištěm na túry k severu i k jihu po mnoha značených cestách. Při plánování túry doporučujeme prostudovat mapy a podrobné průvodce a dobře si rozvrhnout síly. Některé trasy jsou jištěny umělými pomůckami (via ferraty). 

Mnoho automobilistů a motorkářů průsmykem jen projíždí. I samotný výjezd a sjezd je ikonickým zážitkem. 

Průsmyk není obydlen, ale v několika chatách lze sehnat ubytování. 

Průsmyk Passo Gardena je jedním ze čtyř, přes něž vede proslulá Sella Ronda, okruh sjezdovek propojených vleky a lanovkami. Okruh je vybudován okolo masivu hory Piz Boé. 

Podle:

Gardena Pass - Wikipedia, 27. 1. 2021



Umístění

GPS souřadnice

46°32'59.498"N, 11°48'29.908"E

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
2121 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

V údolí západně od průsmyku vede železniční trať Innsbruck - Brenner - Verona. Nejbližší použitelnou stanicí je Chiusa nebo Ponte Gardena, odkud se dopravte autobusem nebo taxíkem. Lepší je ale výpravy se účastnit se zájezdem nebo mít vlastní auto. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Jeďte do zastávky Passo Gardena. 

Příjezd osobním autem, parkování

Jeďte po dálnici nebo po souběžné silnici z Innsbrucku přes Brennerský průsmyk do města Chiusa (ve městečku Ponte Gardena není exit). Zde se dejte nejdříve k jihu a pak východním směrem do hor přes Selvu. V průsmyku Gardena je několik placených parkovišť. V Rakousku je třeba mít dálniční známku a připravit se na zvláštní dálniční mýto v Brennerském průsmyku, v Itálii se platí při opuštění dálnice nebo určitého placeného úseku. . 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Viz pokyny pro auta. 

Přístup pěšky

Přírodní scenérie na Passo Gardena přitahuje davy turistů, kterým je průsmyk východištěm na túry k severu i k jihu po mnoha značených cestách. Při plánování túry doporučujeme prostudovat mapy a podrobné průvodce a dobře si rozvrhnout síly. Některé trasy jsou jištěny umělými pomůckami (via ferraty). 

Příjezd na kole, parkování kol

Alpským nadšencům doporučujeme výjezd a sjezd přes průsmyk oběma směry. Jen je třeba dbát na bezpečnost všeho druhu. 

Poznámky pro vozíčkáře

Pokud přijedete autem, pak se na parkovištích můžete dobře pohybovat a na rozhledových místech se kochat. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu