Passo Pordoi

Vysoko položený průsmyk v italských Dolomitech


Passo Pordoi je vysoko položený průsmyk v italských Dolomitech. Je sníženinou mezi horskou skupinou s hlavním vrcholem Piz Boé (3152 m.n.m.) na sever od průsmyku a skupinou Mesola (2727 m.n.m.) na jih odtud. Ve skupině Piz Boé je ale z průsmyku vidět hlavně nejbližší Sasso Pordoi (2950 m.n.m.), na který vede z technického hlediska zajímavá lanovka - bez jediné podpěry rovnou "ze země" na vrchol. Ve skupině Mesola průsmyku na jihu vévodí vrchol Sasso Beccé (2534 m.n.m.)

Průsmykem vede zhruba ve východozápadním směru horská silnice spojující města Arabba o nadmořské výšce cca 1600 m (na východě) a Canazei o nadmořské výšce 1450 m. Silnice převýšení překonává četnými serpentinami z obou směrů, a to od Arabby v délce 10 km, Z Canazei asi 14 km (neměříme vzdušnou vzdálenost, ale klikatě serpentinami). 

V průsmyku je rostlinný pokryv tvořen především loukami, nad nimiž se zvedají strmé až svislé stěny dolomitských velikánů. Díky této scenérii jsou často v průsmyku davy turistů, kterým je okolí východištěm na túry k severu i k jihu po mnoha značených cestách. Výstup na sever vede sutí k chatě Forcella Pordoi, výstup k jihu loukami k několika chatám na hřebenu. 

Při plánování túry doporučujeme prostudovat mapy a podrobné průvodce a dobře si rozvrhnout síly. Některé trasy jsou jištěny umělými pomůckami (via ferraty). Na rozdíl od "sousedního" Passo Gardena mají zde turisté k dispozici lanovku, která lidi vyveze na vrchol Sasso Pordoi s fantastickým výhledem. Odtud lze pokračovat pěšky k vrcholu Piz Boé s chatou. 

Hodně motoristů přes průsmyk jen projíždí. Zvláště pak motorkáři jedou jen nahoru a dolů s přestávkou na fotografování. 

Cena zpátečního lístku lanovkou na Sasso Pordoi činila r. 2020 celkem 20 euro. 

Nedaleko parkoviště najdete pomník italskému cyklistovi, mistru světa Faustu Coppimu (1919-1960), který 5 krát vyhrál Giro a dvakrát Tour de France, z toho r. 1949 oba závody v jednom kalendářním roce. 

Také zde je památník na oběti první i druhé světové války. V l. 1914-18 byly Dolomity frontovým bojištěm a jen v okolí průsmyku přišlo o život 8582 rakouských a německých vojáků, kteří jsou zde pohřbeni. Obětí ze II. světové války je tu 847. 

V průsmyku trvale nikdo nebydlí, ale v několika chatách či hotelech lze sehnat ubytování. 

Průsmyk Passo Pordoi je jedním ze čtyř, přes něž vede proslulá Sella Ronda, okruh sjezdovek propojených vleky a lanovkami. Okruh je vybudován okolo masivu hory Piz Boé - Gruppo del Sella

Podle:

Passo Pordoi – Wikipedie (wikipedia.org), 28. 1. 2021

Fausto Coppi – Wikipedie (wikipedia.org), 31. 1. 2021



Umístění

GPS souřadnice

46°29'14.874"N, 11°48'45.538"E

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
2239 m.n.m.
Základní číselné údaje
Silnice přes Passo Pordoi byla vybudována v l. 1901 - 1905. Lanovka na Sasso Pordoi byla postavena r. 1962.

Přístup

Příjezd vlakem

V údolí západně od průsmyku vede železniční trať Innsbruck - Brenner - Verona. Nejbližší použitelnou stanicí je Chiusa nebo Ponte Gardena nebo Bolzano, odkud se dopravte autobusem nebo taxíkem. Lepší je ale výpravy se účastnit se zájezdem nebo mít vlastní auto. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Jeďte do zastávky Passo Pordoi. 

Příjezd osobním autem, parkování

Jeďte po dálnici nebo po souběžné silnici z Innsbrucku přes Brennerský průsmyk do města Chiusa (ve městečku Ponte Gardena není exit). Zde se dejte nejdříve k jihu a pak východním směrem do hor přes Selvu. V průsmyku Pordoi je několik neplacených parkovišť i parkoviště placená. V Rakousku je třeba mít dálniční známku a připravit se na zvláštní dálniční mýto v Brennerském průsmyku, v Itálii se platí při opuštění dálnice nebo určitého placeného úseku. .

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Viz pokyny pro auta. 

Přístup pěšky

Přírodní scenérie na Passo Pordoi přitahuje davy turistů, kterým je průsmyk východištěm na túry k severu i k jihu po mnoha značených cestách. Při plánování túry doporučujeme prostudovat mapy a podrobné průvodce a dobře si rozvrhnout síly. Některé trasy jsou jištěny umělými pomůckami (via ferraty). Túry k severu si můžete usnadnit překonáním převýšení pomocí lanovky. 

Příjezd na kole, parkování kol

Alpským nadšencům doporučujeme výjezd a sjezd přes průsmyk oběma směry. Jen je třeba dbát na bezpečnost všeho druhu. Přes průsmyk vede také trasa pro horská kola. 

Poznámky pro vozíčkáře

Pokud přijedete autem, pak se na parkovištích můžete dobře pohybovat a na rozhledových místech se kochat. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu