Sasso Pordoi

Překrásná hora v italských Dolomitech dosažitelná lanovkou i pěšky


Pokud jedete do Dolomit, pak výlet s jízdou lanovkou na horu Sasso Pordoi ve skupině Gruppo del Sella by měl patřit rozhodně k prvořadým cílům. Z vrcholu se otevírá jeden z nejúžasnějších rozhledů v Evropě

Lanovka Funivia del Sasso Pordoi má dolní stanici v průsmyku Passo Pordoi v nadmořské výšce 2240 m. Technicky se jedná o dokonalou stavbu. Z dolní stanice k vrcholu vedou lana kyvadlového systému délky cca 1,5 km (dle našich měření a výpočtu - přesné údaje neznáme). Provoz zajišťují dvě kabiny, každá pojme 65 cestujících, jízda trvá asi 4 minuty. Lanovka nemá žádnou mezilehlou podpěru, což činí její provoz neobyčejně atraktivní a zároveň nepřijatelný pro slabé nátury trpícími obavami z výšek. Udivující je, že nápad a uskutečnění stavby pochází již z roku 1962. Lanovka byla v l. 1994-95 zmodernizována. 

Horní stanice je postavena ve společné budově s chatou a restaurací Rifugio Maria v nadmořské výšce asi 2800 m. Okolo stanice se rozkládá relativně plochý skalnatý vrchol. Turisté - pohodáři si dají jídlo v restauraci a kochají se výhledy, jiní pokračují asi 1,5 hodiny pěšky okolo chaty Forcella Pordoi k relativně snadno dosažitelnému vrcholu Piz Boé (3152 m.n.m.), kde je postavena další chata. Pokud byste chtěli na jiné trasy, doporučujeme dobře prostudovat mapy a průvodce, protože na některé z nich je třeba speciální vybavení na via ferraty. 

Rozhled ze Sasso Pordoi je opravdu dokonalý. Na západě a severozápadě jsou vidět horské skupiny Rosengarten, Seiser Alm a Sassolungo. Na severu rozeznáme skupiny Zillertalských a Ötztalských Alp. Na východě rozhled není úplně daleký, protože v něm "překáží" Piz Boé. Pokud ale na Piz Boé vystoupíte, pak uvidíte i východní Dolomity, například Le Tofane a Monte Cristallo. 

Na jihu obzoru dominuje nejvyšší vrchol v Dolomitech - Marmolada (3343 m.n.m.) s ledovcem. 

Na Sasso Pordoi nemusíte cestovat lanovkou, pokud se vám například zdá její cena vysoká (r. 2020 to bylo za zpáteční lístek 20 euro) nebo pokud prostě chcete vrchol zdolat pěšky. Vpravo od lanovky vede strmě stoupající pěšina - nejdříve loukami, poté sutí a skalami.

Lanovka je v provozu i v zimě, ale není součástí systému lyžařských sjezdovek Sella Ronda, který vede okolo celé horské skupiny. Shora od chaty nevede dolů žádná sjezdovka. 

Podle:

Sass Pordoi – Wikipedia, 1. 2. 2021





Umístění

GPS souřadnice

46°30'2.670"N, 11°48'28.775"E

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
2950 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

V údolí západně od horské skupiny Sella vede železniční trať Innsbruck - Brenner - Verona. Nejbližší použitelnou stanicí je Chiusa nebo Ponte Gardena nebo Bolzano, odkud se dopravte autobusem nebo taxíkem. Lepší je ale výpravy se účastnit se zájezdem nebo mít vlastní auto. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Jeďte do zastávky Passo Pordoi. 

Příjezd osobním autem, parkování

Jeďte po dálnici nebo po souběžné silnici z Innsbrucku přes Brennerský průsmyk do města Chiusa (ve městečku Ponte Gardena není exit). Zde se dejte nejdříve k jihu a pak východním směrem do hor přes Selvu. V průsmyku Pordoi je několik neplacených parkovišť i parkoviště placená. V Rakousku je třeba mít dálniční známku a připravit se na zvláštní dálniční mýto v Brennerském průsmyku, v Itálii se platí při opuštění dálnice nebo určitého placeného úseku. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Viz pokyny pro auta. 

Přístup pěšky

Na horu Sasso Pordoi lze vystoupat z průsmyku Pordoi pěšinou vpravo od lanovky. Převýšení cca 700 metrů. 

Příjezd na kole, parkování kol

Pohyb na kole na hoře Sasso Pordoi běžným smrtelníkům nedoporučujeme. 

Poznámky pro vozíčkáře

Hora je lanovkou dosažitelná. Pro usnadnění pohybu u horní stanice si určitě vezměte doprovod. 


Rady a tipy

Na vychutnání krás výhledu od horní stanice potřebujete v podstatě jen krátký čas. Pro cestu na Piz Boé a zpět k horní stanici si rezervujte 3 - 4 hodiny navíc. 


Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu