Monte Renoso

Krásná, turisticky snadno dostupná hora na Korsice


Monte Renoso je jedna z nejkrásnějších a nejsnáze dostupných dvoutisícovek na Korsice. Leží na hranici regionů Haute Corse a Corse du Sud. Výstup vede od dolní stanice lanovky lyžařského areálu Capanelle v nadmořské výšce 1670 m, cesta je značena kamennými mužíky nejdříve k jezeru Bastani, kde část výletníků končí a vrací se zpět. Od jezera je ale vrchol již poměrně snadno dosažitelný. 

Na svazích hory roste do nadmořské výšky asi 1750 m les, pak následuje pásmo luk s bohatými porosty bylin a květin, které spásá dobytek, hlavně skot, ovce a kozy. Jezero má hladinu v nadmořské výšce 2089 metrů, odtud nahoru se zelené louky střídají s horskou skalnatou pustinou, která pokrývá celý vrchol označený křížem. 

Z vrcholu se otevírá fantastický výhled. Odhadujeme, že při ideálních podmínkách je vidět snad polovina ostrova. 

Uvádíme sice, že túra Capanelle - Monte Renoso a zpět je relativně snadná, přesto se ale nejedná o cestu pro začátečníky. Doporučujeme cestu plánovat s ohledem na předpověď počasí. Až do konce června může být v nadmořských výškách nad 2000 metrů sníh.  Nouzově lze přenocovat na bivakovém tábořišti u chaty pod dolní stanicí lanovky areálu Capanelle. 



Umístění

GPS souřadnice

42°3'34.993"N, 9°8'1.683"E

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
2352 m.n.m.

Přístup

Příjezd osobním autem, parkování

Jeďte z Ghisoni na jih ve směru k průsmyku Col de Verde, ale na křižovatce 42°4'10.209"N, 9°11'3.221"E odbočte vzhůru po úzké, klikaté silnici s délkou 14 km k lyžařskému areálu Capanelle. Parkujte u dolní stanice lanovky v nadmořské výšce 1670 m. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Viz příjezd autem. 

Přístup pěšky

Od dolní stanice lanovky areálu Capanelle pěšinou značenou kamennými mužíky, délka k jezeru Bastani asi 2,5 km, čas asi 1:30 hod. Pak pokračujte  relativně snadným výstupem na Monte Renoso, jezero necháte po levé ruce a pamatujte si cestu pro případ mlhy při návratu, od jezera 0:45 hod., sestup z vrcholu zpět k dolní stanici lanovky 1:45 hod., celkem 4 hodinová túra.  

Příjezd na kole, parkování kol

Na kole výjezd není možný.

Poznámky pro vozíčkáře

Vrchol Monte Renoso není pro vozíčkáře dostupný. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu