Soutěska Asco

Hluboká a dlouhá rokle v srdci Korsiky


Údolí Asco ve střední části Korsiky se táhne od severního úpatí Monte Cinto (nejvyšší hora ostrova) k městu Ponte Leccia. Údolí s převažujícím vápencovým geologickým podložím je přibližně 25 km dlouhé. Je jedinou silniční přístupovou trasou pod nejvyšší vrchol Korsiky a také k lyžařskému středisku Haut-Asco v závěru údolí. Na polovině trasy mezi Ponte Leccií a Haut-Asco se projíždí vesnice Asco

Jak známo, vodní toky ve vápencích vytvářejí hluboká údolí se strmými až svislými bočními svahy - soutěsky. V Ascu je takových soutěskovitých úseků hned několik. Jízda po silnici z Ponte Leccie do Haut-Asca je dlouhá asi 31 km, je plná zatáček a úzkým míst. Doporučujeme při míjení dávat pozor na zpětná zrcátka. Někde silnice vede na dně údolí, jinde šplhá po bočním svahu, z něhož se na mnoha místech otevírají překrásné rozhledy na okolní hory. 

Do údolí můžete vyrazit "jen" na mototuristickou vyjížďku (počítejte s velmi nízkou cestovní rychlostí) anebo si můžete zvolit Haut-Asco jako základnu pro vysokohorské túry. Je tu restaurace, chata s možností přespání a místo pro stanování (hodně kamenité). Přes Haut-Asco vede známá vysokohorská pěší trasa GR-20. 

Ještě existuje možnost zažít Haut-Asco jako lyžařské středisko s nádechem exotiky. Sníh zde údajně leží od prosince do března. 


Umístění

GPS souřadnice

42°27'20.873"N, 9°2'54.633"E

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
200 m.n.m. - 1420 m.n.m. (dno údolí)
Základní číselné údaje
Údolí Asco měří na délku vzdušnou čarou asi 25 km, silnice v něm vedená má délku 31 km.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Ponte Leccia, která je jedinou křižovatkou na jednoduché "síti" úzkorozchodných tratí na Korsice. Dostat se sem můžete ze severovýchodu z Bastie, od jihu z Ajaccia a Corte nebo od  západu z Calvi. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do soutěsky Asco se můžete dopravit jen minibusem nebo taxxíkem. Viz  zde

Příjezd osobním autem, parkování

Silnice údolím je dobře sjízdná. Vzhledem ke značnému množství zatáček a úzkých míst počítejte s nízkou cestovní rychlostí (stav r. 2011). 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Silnice údolím je dobře sjízdná. Vzhledem ke značnému množství zatáček a úzkých míst počítejte s nízkou cestovní rychlostí (stav r. 2011). 

Přístup pěšky

Střediskem Haut-Asco vede vysokohorská pěší trasa GR 20. 

Příjezd na kole, parkování kol

Silnice údolím je vhodné pro výlet na kole, např. ráno nahoru, odpoledne dolů. Výše do hor se s kolem nedostanete. 

Poznámky pro vozíčkáře

Vhodné pouze pro jízdu autem do Haut-Asco a zpět. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu