Porto

Středisko cestovního ruchu na západním pobřeží Korsiky


Ještě v 50. letech 20. století v ústí malé říčky (která se dnes jmenuje Riviére de Porto) na západním pobřeží Korsiky stála jen janovská strážní věž ze 16. století. Prudký rozvoj cestovního ruchu pak udělal ze zátoky a stavebně stísněného okolí jedno z nejvyhledávanějších středisek cestovního ruchu na Korsice. Návštěvníky láká hlavně nedaleká rokle Spelunca, skalní scenérie Calanches a výlety lodí k rezervaci Scandola a k mysu Capo Rosso. 

Centrum vesnice dnes tvoří hotely, restaurace a několik hezkých kempů. Ve vrcholné sezoně všechny podniky bojují mezi sebou o zákazníky, kteří se tu rádi zastavují, protože ubytování v Portu je podtrženo dramaticky krásnými skalami téměř všude okolo. Nepříliš rozsáhlé ústí řeky nedovolilo příliš rozlehlou výstavbu, a tak Porto působí na turistu příjemně. 

Ve vesnici není mnoho příležitostí k návštěvě pamětihodností. Doporučujeme se podívat na věž, odkud se otevírá vynikající pohled na moře i skály na pevnině. Pak se můžete poučit o mořském světě v akváriu.  Lenošit můžete na oblázkové pláži na levém břehu říčky u jejího ústí. Moře je tu poměrně hluboké a nevýhodou pláže je, že lidé s citlivou pokožkou tady nenajdou ani kousek stínu. 

Rozhodně doporučujeme navštívit nedalekou rokli Spelunca a skály Calanches a vyrazit na lodní výlety. Místní kanceláře v přístavišti nabízejí v podstatě dva: k severozápadu lodě vyplouvají do vesnice Girolata a skalám Scandola a na západ k mysu Capo Rosso. Na každý z výletů si rezervujte půl dne a nelitujte peněz. Jedná se o dva monumentální zážitky umocněné skutečností, že k rezervaci Scandola se po pevnině nedostanete. 

Pokud vás nebaví větší množství lidí, pak se do Porta vydejte mimo letní sezonu. Setkáte se s ospalou atmosférou. 

Podle:

Abram, D. (2013): Korsika, turistický průvodce, 4. vyd., orig. The Rough Guide to Corsica, JOTA Brno, s. 152


Umístění

GPS souřadnice

42°16'2.595"N, 8°41'41.286"E

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
0 m.n.m. - 110 m.n.m.
Kategorie chráněného území
Parc naturel régional de Corse

Přístup

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do Porta jezdí linkové autobusy z Ajaccia a z Calvi. Autobusová linka také jezdí do obce Ota. Viz též zde.  

Příjezd osobním autem, parkování

Parkovat lze na několika parkovištích ve vesnici. Ve vrcholné sezoně může být všude přeplněno nebo můžete jít do centra od auta pěšky delší dobu.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Parkovat lze na několika parkovištích ve vesnici. Ve vrcholné sezoně může být všude přeplněno nebo můžete jít do centra od autobusu pěšky delší dobu.

Přístup pěšky

Mapy místních turistických tras dostanete v turistické a informační kanceláři. 

Příjezd na kole, parkování kol

Kola můžete hlídat např. u přístavu. 

Poznámky pro vozíčkáře

Ve vesnici jsou bezbariérové přístupy na mola, pokud byste se vydali na lodní výlety. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu