Údolí Rokytné pod Javorůvkou

Romantika na pomezí dvou krajů


Javorůvka (429 m.n.m.) je topografický název pro rulovou skálu nad říčkou Rokytnou západně od Tavíkovic. V těchto periferních končinách na pomezí krajů Jihomoravského a Vysočiny, leží mezi Jaroměřicemi n. R. a Moravským Krumlovem jen několik vesnic a samot, většinou bývalých mlýnů. 

Již v dobách socialismu si údolí Rokytné oblíbili trampové a budovatelé táborů. Některé z nich se zachovaly dodnes a mají punc "velkovýkrmen", jiné jsou přírodní, některé jsou v době provozu zásobovány autem s nejvyššími vymoženostmi civilizace, do jiných si všechno potřebné táborníci musejí donést na zádech. 

Několik míst na Rokytné má dodnes přírodní ráz, kam civilizace téměř nevkročila. Právě údolí řeky pod Javorůvkou je jedním z nich. Skála se tyčí nad peřejnatou řekou na pravém břehu, který je velmi strmý, místy balvanové pole dosahuje až k řečišti, kudy vede žlutá značka, levý břeh je mírný, což umožnilo několika nadšencům postavit zde trampskou osadu a kousek dál po proudu tábor. Další sezonní tábořiště najdete od popisovaného místa níže 1 km po proudu. 

Další nápadná skála se zvedá nad řekou také nad pravým břehem asi 1,2 km od Javorůvky směrem po proudu. 

Na některých místech u řeky se usadili bobři. Stopy jejich činnosti v podobě rozhlodaných stromů můžete pozorovat například v polovině trasy mezi křižovatkou u silnice a prvním tábořištěm. 



Umístění

GPS souřadnice

49°2'6.735"N, 16°3'50.969"E

Adresa

Dobronice
Tavíkovice 671 40

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Dobronice
Nadmořská výška
340 m.n.m. - 426 m.n.m.
Základní číselné údaje
Nejužší část údolí je dlouhá asi 1 km.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst. Moravský Krumlov nebo Znojmo. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do nejbližší vsi Tavíkovice jezdí bus č. 443 z Moravského Krumlova, žst. nebo bus 812 ze Znojma. 

Příjezd osobním autem, parkování

Jeďte na malou křižovatku, kde mezi Tavíkovicemi a Dobronicemi odbočují z hlavní silnice dvě lesní cesty. Na obou vede žlutá turistická značka. Může tu stát 4 - 5 aut. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Na křižovatce, kde lze parkovat s auty, můžete jen nechat vystoupit účastníky akce. Bus může čekat na mostě u Kašparova mlýna. 

Přístup pěšky

Z Tavíkovic: jděte po silnici k Dobronicím a po 1,5 km na křižovatce (to je místo, které popisujeme pro příjezd autem) pokračujte 3 km po žluté značce (lesní cesty a pěšiny). 

Příjezd na kole, parkování kol

Žlutá značka podél řeky není plně sjízdná pro kola. 

Poznámky pro vozíčkáře

Údolí Rokytné není dostupné pro vozíčkáře. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu