Monte Calva

Snadno dosažitelná hora na jihu Korsiky s impozantním rozhledem


Monte Calva je poměrně nenápadný, méně navštěvovaný, ale impozantní vrchol. Na jihu Korsiky si z něj můžete vychutnat kruhový rozhled na obě strany ostrova, tj, na jih k vodní nádrži Ospédale, na východní pobřeží k Portu-Vecchiu a zálivu u něj, na západě při výjimečné dohlednosti můžete spatřit záliv Golfe de Valinco. Horská skupina Bavella na severu se špičatými vrcholky se zdá být co by kamenem dohodil. 

Kamenných moří a balvanových žulových bloků tu sice není tolik jako na blízkém Punta di a Vacca Morta, ale jak už jsme naznačili, překrásné panorama nadchne každého. Monte Calva je v nejvyšší části tvořena dvěma vrcholy, jižní s křížem a vysílačem má nadmořskou výšku 1377 metrů, severnější je o 4 m vyšší. 

Výchozím místem pro túru snadno dosažitelnou jak pro zkušené turisty i pro začátečníky (i pro děti) je nevýrazné sedlo Bocca d´Illarta, v němž lze auto nechat na přírodním parkovišti a kde silnice Porto-Vecchio  - Zonza v nadmořské výšce 991 metrů překonává horský hřbet. 

Pokud se ze sedla Bocca d´Illarta vydáte nikoli na severovýchod na Monte Calva, ale na jihozápad, pak vystoupáte na horu Punta di u Diamante (1227 m.n.m.), která má výrazný skalnatý vrchol. 

Při silnici Porto-Vecchio  - Zonza můžete při plánování výletu autem zařadit také návštěvu vodopádu Piscia di Gallo, který je ale atrakcí přímo komerční a kde je vysoká návštěvnost (výchozí parkoviště je blíže k L´Ospédale 1 km od hráze vodní nádrže. 

Podle: 

Wolfsperger, K. (1997): Korsika, turistický průvodce, 3. vyd., Kletr Plzeň, s. 76


Umístění

GPS souřadnice

41°43'21.170"N, 9°13'22.597"E

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
1381 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

V nejbližším okolí hory Monte Calva vlak nejezdí.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Nejbližší vesnicí je L´Ospédale, kam jezdí autobus na lince Porto Vecchio - Zonza - Ajaccio. Tato linka jede sedlem Bocca d´Illarta, zastávku v něm ale nemá. 

Příjezd osobním autem, parkování

Jeďte do sedla Bocca d´Illarta na silnici Porto Vecchio - Zonza, z L´Ospédale 10 km nebo ze Zonzy 11,5 km. Auto nechte na přírodním parkovišti. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Jeďte do sedla Bocca d´Illarta na silnici Porto Vecchio - Zonza, z L´Ospédale 10 km nebo ze Zonzy 11,5 km. Bus nechte na přírodním parkovišti. 

Přístup pěšky

Ze sedla Bocca d´Illarta vede k vrcholu pěšina značená kamennými mužíky. Ve druhé třetině trasy se pěšina rozdvojuje na dvě větve, které ale obě míří k vrcholu. čas stoupání asi 1:15 hod. Sestup asi 1 hod. Celkem 2:15 min, raději však více, protože v letních vedrech pravděpodobně půjdete pomaleji a není dobré spěchat, protože výhledy stojí za to si vychutnat. 

Příjezd na kole, parkování kol

Vrchol není pro cyklisty dosažitelný. 

Poznámky pro vozíčkáře

Vrchol není pro vozíčkáře dosažitelný. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu