Vodní nádrž Casteldoria

Zásoba vody pro severní část Sardinie


Ostrov Sardinie nemá mnoho stálých vodních toků. Většina z nich se naplní vodou jen v zimě, když na ostrově prší, v létě vysychají. Řeka Coghinas (česky Kuchyně) je výjimkou, protože v ní i v létě teče voda. Sice jen v nevelkém množství, ale tato skutečnost přiměla místní samosprávy k tomu, že nechaly na řece ve zúženém místě pod hradem Casteldoria vybudovat přehradu, která slouží k zásobování severní části ostrova životodárnou kapalinou. 

Vodní nádrž Casteldoria při plném vzdutí dle našeho měření zaujímá plochu 107 ha (pro srovnání: Lipno zaujímá plochu 4870 ha). Další údaje o nádrži se nám prozatím nepodařilo zjistit. Nevíme také, zda je či není dovoleno koupání ve vodách přehradního jezera. Žádného rekreanta jsme zde nezahlédli (stav z července 2021). 

Zatímco v zimě se přehradní nádrž zcela naplní, v létě okolní vesnice a rekreační střediska u moře vodu spotřebovávají, takže hladina silně klesá. 

Vodní nádrž Casteldoria je jednou ze tří nádrží vybudovaných na této řece. Horní a střední nádrž byly postaveny více ve vnitrozemí. Rozhodující pro zásobování vodou je střední nádrž s názvem Coghinas. 


Umístění

GPS souřadnice

40°53'23.284"N, 8°53'44.898"E

Adresa

Santa Maria Coghinas, Bortigiadas 07030

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
35 m.n.m.
Základní číselné údaje
Při plném vzdutí hladina vodní nádrže zaujímá plochu asi 107 ha.

Přístup

Příjezd jinou hromadnou dopravou

K přehradě nejezdí žádná autobusová linka. 

Příjezd osobním autem, parkování

Ke hrázi je možno přijet po silnici SP 92 Valledoria - Perfugas a odbočit z ní na křižovatce o souřadnicích 40°53'32.953"N, 8°53'29.903"E. Téměř ve stejném místě je odbočka k hradu Casteldoria. Přímo na hráz se ale nedostanete, je daleko za plotem. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Dolů k přehradě s autobusem nejezděte. Pokud by tam bylo zaparkováno více aut, pak se s vozem neotočíte. 

Přístup pěšky

Hráz přehrady není pro veřejnost přístupná. K vodě se můžete dostat sestupem od okolních silnic. Turistické značky zde nejsou zavedeny. 

Příjezd na kole, parkování kol

Viz přístup pro pěší. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu