Belvedere la Foradada

Nádherné vyhlídkové místo na severozápadním pobřeží Sardinie


Mys a vápencem budovaný poloostrov Capo Caccia na Sardinii je spojen s pevninou úzkou šíjí, která vystupuje nad hladinu moře o 50 i více metrů. Návštěvníci jeskyně Grotta di Nettuno se zde obvykle zastavují k odpočinku a sledování krajiny. 

Je opravdu na co se dívat. Výhledy na Belvedere le Foradada jsou famózní. 

V západním výhledu dominuje moře s vápencovými útesy mysu a s přilehlým ostrovem Isola Piana. Ve svislých až převislých stěnách útesu jižně od vyhlídky můžete vyzkoušet jistotu pohybu a odvahu na obtížné Via ferratě Cabirol.

Na východ odtud pohlédnete do dvou zálivů. V jednom naši předkové založili město Alghero, na pobřeží druhého (Porto  Conte) se nacházela sídla starověkých civilizací. Oba zálivy jsou odděleny vápencovým poloostrovem s jeskyněmi. 


Umístění

GPS souřadnice

40°34'26.910"N, 8°9'32.608"E

Adresa

Alghero 07041

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
50 m.n.m.

Přístup

Příjezd jinou hromadnou dopravou

K mysu jedou denně dva spoje linky z Alghera, via Catalogna. (40°33'36.541"N, 8°18'59.320"E). Hledejte bus s nápisem Capo Caccia a vystupte na předposlední zastávce Dragunara. 

Příjezd osobním autem, parkování

Na výhledové místo vede asfaltová komunikace, která je odbočkou z hlavní silnice z pevniny na poloostrov Capo Caccia. K vyhlídce můžete přijet z obou přípojných směrů. Parkování bývá bez problémů. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Viz pokyny pro auta. 

Přístup pěšky

Na vyhlídkové místo lze sice dorazit pěšky, ale pravděpodobně nikdo to tak nedělá. 

Příjezd na kole, parkování kol

Podobně jako auta, mohou na vyhlídkové místo dorazit i cyklisté. 

Poznámky pro vozíčkáře

Vyhlídka je přístupná vozíčkářům. Na místo, kde je vidět ostrov Piana, musíte vozíčkáři přes nerovnosti asistovat, sám to nezvládne. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu