Campanile v Algheru

Zvonice, hezký výhled na město na severozápadě Sardinie


Alghero je jedno z nejpůvabnějších měst na Sardinii.

Pod heslem Campanile v Algheru pojednáme nejen o nejhezčí pamětihodnosti v centru, ale o celém městě, u popisu ostatních památek se omezíme jen na ně.

Z trosek po II. světové válce vyrostlo sídlo zcela zasvěcené turistice. Stálých obyvatel zde žije přibližně 34 000, v létě se jejich počet zečtyřnásobí. Na sever i na jih od města se táhnou desítky kilometrů malebných pláží, z nichž se vpodvečer valí davy lidí, které zaplní poměrně malé historické centrum, kde v úzkých uličkách často není k hnutí a kde v restauracích, barech a cukrárnách tepe opravdový středomořský ruch. Kdo má rád tento život, Alghero si zamiluje, kdo se davům vyhýbá, raději pobyde mimo město nebo sem přijede mimo sezonu. 

Na místě L´Alguerium (algae = lat. řasy) vznikla v 11. století pod taktovkou Janova rybářská vesnice později přerostlá ve město. Jeho strategickou polohu zakladatelé uhájili s malou přestávkou až do 14. století. 

Hlavní dějinnou událostí bylo dobytí města spojenými silami katalánsko-aragonských vojsk roku 1353. Sardiňané se sice roku 1372 proti dobyvatelům vzbouřili, ale museli se podrobit a Katalánci s podporou celého Španělska je z města vypověděli a odstěhovali do vnitrozemí. 

Katalánci vládli Algheru asi 350 let. Za jejich působení město neobyčejně vzkvétalo, ale muselo být připraveno na obranu. Proto byla na pobřeží vybudována opevnění, která se dodnes zachovala pod názvem mořské hradby. Směrem od pevniny ochranu města zajišťovalo několik věží. 

Prestiž města vzrostla ještě více poté, když sem r. 1501 zavítal císař Svaté říše římské a španělský král Karel V., který odsud zahájil vojenskou výpravu proti severoafrickým korzárům. 

Do dnešních dob je v Algheru katalánský vliv silně patrný, katalánština přežila jako druhý jazyk, jímž se ve městě domluvíte (pokud katalánsky umíte). 

Město r. 1720 získala piemontská dynastie Savojských, kteří na rozdíl od vládců z Pyrenejského poloostrova dobrými hospodáři nebyli. Počet obyvatel klesal, ekonomika upadala. Ránu všemu učinilo bombardování města r. 1943, z něhož se Alghero vzpamatovalo až v 60. letech 20. století, kdy se zcela přeorientovalo na podporu moderního cestovního ruchu. 

Dnes je centrum Alghera vyhledáváno především jako místo, kde se dobře jí, pije a nakupuje. Místní originalitou jsou výrobky z červených korálů. Pobřeží u města se často nazývá Riviera del Corallo, některé obchody se na prodej nádherné červené bižuterie specializují. Velmi pěkné kousky uvidíte v Muzeu korálů (Museo del Corallo, Via XX Settembre 8). Největší výlovy korálů byly zaznamenávány mezi r. 1950 - 1970. 

Mnohé restaurace jsou natolik pověstné mezi návštěvníky, že si do nich stůl musíte rezervovat nejméně jeden den předem, např. do Trattoria Lo Romani, Via Principe Umberto 29. 

Campanile (Zvonice) na Via Principe Umberto pocházející ze 16. století je osmibokou věží katedrály Santa Maria. Dostanete se do ní vraty po zaplacení vstupného. Shora můžete obdivovat výhled na celé město, přístav i blízké okolí. Věž je krásnou ukázkou katalánské gotiky. 

Pro okolí Alghera je především synonymem slovo pláž. Nekrásnější se táhnou severně a severozápadně od města až do příměstské zóny zvané Fertilia. Čím dále od města, tím více ubývá lidí. Pláže jsou dostupné autobusy 9230 a 9231, které odjíždějí z ulice Via Catalogna. Nejblíže k městu je asi 1 km dlouhá, rušná Lido San Giovanni, následují klidnější Le Bombarde a Lazzareto a asi 10 km od města v zátoce Porto Conte najdete pláž Mugoni, kde si můžete užít i částečné soukromí. 

Podle:

Clark, G. a kol. (2018): Sardinie, Lonely planet, Svojtka and Co. Praha, str. 114

Alghero (pláže, památky, ubytování) - Sardinie | Cestujlevne.com, 19. 10. 2021






Umístění

GPS souřadnice

40°33'31.807"N, 8°18'45.725"E

Adresa

Via Roma
Alghero 07041

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
2 m.n.m.
Základní číselné údaje
Věž byla postavena v 16. století.

Přístup

Příjezd vlakem

Do Alghera vede úzkorozchodná železniční trať ze Sassari, kde je provozováno až 12 spojů denně. Nádraží je asi 1,5 km severně od centra v ulici Via Don Munzoni.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Autobusové nádraží v Algheru v podstatě není. V ulici Via Catalogna jsou soustředěny odjezdy a příjezdy busů různých společností, kde každá má svou vlastní pokladnu. Do Alghera se dostanete ze Sassari, Bosy, Porta Torres, některé linky ale nejedou do centra, ale na letiště severně od centra (poblíž Fertilie). 

Na letiště míří několik linek z italské pevniny, dále z Bruselu, Mnichova, Londýna a jiných měst. Z Prahy sem přímé lety zavedeny nejsou. 

Příjezd osobním autem, parkování

S parkováním je v Algheru vážný problém. Poblíž středu města zkuste podzemní parkoviště s vjezdem z Via Lo Fraso (40°33'32.122"N, 8°19'2.036"E), které má silně odpudivý vzhled, příjezdový "houpák" nevhodný pro vozy s nízkou světlou výškou, ale parkuje se v něm zdarma (stav r. 2021). 

Přístup pěšky

Alghero je dobře přístupné pěšky. Z výše popsaného podzemního parkoviště dorazíte do centra - tedy i ke zvonici - do 10 - 15 minut. 

Příjezd na kole, parkování kol

Ulice v Algheru jsou sice sjízdné na kole, ale pohybují se v nich buď obrovská množství aut nebo přímo v centru davy chodců tak, že jízdu Algherem na kole nedoporučujeme. 

Poznámky pro vozíčkáře

Centrum města je pro vozíčkáře až na malé výjimky dostupné, ale na zvonici se nedostanete. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu