Pláž Pitrizza a park v Liscia di Vacca

Báječné koupání a luxusní, po architektonické stránce zdařilá krajinářská kompozice


Arzachena je město na severu Sardinie, v blízkosti známého pobřeží Costa Smeralda. Administrativně zaujímá rozlehlé území, k němuž patří i luxusní rekreační sídla na pobřeží, například Porto Cervo, která sestávají z hotelů a vilek určených výhradně pro turistický ruch.  

Místní samospráva si pohlídala, aby boháči z celé Evropy dodrželi při stavbě a údržbě svých nemovitostí víceméně jednotný styl zapadající do okolní žulové krajiny - tj. béžové a hnědé omítky, relativně strohé materiály, limitující výšku a zasazení do zeleně. 

Nejinak tomu je i ve čtvrti Liscia di Vacca (=hladká kráva) západně od Porto Cervo, kde vilky a hotely lemují čisté pobřeží se třemi plážemi. Tu největší Spiaggia Pitrizza si vyhlédl německý investor a postavil u ní hotel, který spíše vypadá jako řada vilek a vkusně vytváří panorama u pláže. Mezi pláží a hotelem se rozkládá velmi zajímavý park s typickými středomořskými dřevinami a keři, s vodními prvky, cestičkami a mostky, které ústí na pásu písku asi 100 m širokém. Zde si můžete půjčit slunečník, lenošit a občas se občerstvit v místním stánku. Voda je tu mělká, vhodná pro děti. Zdá se, že hoteloví hosté zřejmě mají na pláži přednost, ale písek není vyhrazen jen pro ně. 

Park může prosperovat jedině díky systému zavlažování (pravděpodobně s vysokou spotřebou vody). 

Napravo i nalevo od hotelové pláže najdete ještě dvě menší. 

V době covidu, v létě 2021, kdy jsme redakčně projížděli severní Sardinií, sice hotel byl otevřen, ale jeho části zely prázdnotou. 



Umístění

GPS souřadnice

41°8'21.528"N, 9°30'35.773"E

Adresa

Arzachena 07021

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
0 m.n.m. - 10 m.n.m.
Základní číselné údaje
Pláž a park zaujímají rozlohu asi 3,5 ha.

Přístup

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Po nedaleké silnici SP 59 jezdí autobusy na lince Olbia - Baja Sardinia. Nejbližší zastávku hledejte asi 200 jižně od hotelu a 500 m jižně od pláže. 

Příjezd osobním autem, parkování

Parkovat lze na ulici Via Spargi v blízkosti hotelu. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Ulice v Liscia di Vacca jsou sice úzké, ale autobus jimi projede. Parkovat lze ale jedině poblíž pláže na lici Via Spargi

Přístup pěšky

Od silnice lze jít několika cestičkami parkem k pláži.

Příjezd na kole, parkování kol

Viz přístup pro pěší. 

Poznámky pro vozíčkáře

Park je bezbariérový, ale do moře se bez pomoci doprovodu nedostanete. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu