Belvedere na mysu u městečka Baja Sardinia

Krásný zážitek na vyhlídce se žulovými skalami


Pobřeží u Arzacheny zvané Costa Smeralda na severu Sardinie je jedním z nejpůvabnějších míst Středomoří. Bělostné pláže se střídají se skalami. Žulové útvary jsou doslova učebnicí geologie. 

Vyhlídka nedaleko městečka Baja Sardinia (které je administrativní součástí Arzacheny) je ukázkou toho, jak lze také "dělat" turistický ruch. Ke skalám přivedete silnici, na jejím konci uděláte menší kruhový objezd a parkoviště, postavíte vyhlídkovou terasu (nebo radši dvě) a vedle postavíte vysvětlující infopanel. Místní smetánka si zajede na vyhlídku, někteří ani nevystoupí z auta a udělají si čárku do kolonky "výlet". 

Ale pokud si odmyslíme zdejší komerci (není tak strašná, jak by se zdálo) a dovedně skryté vilky boháčů z celé Evropy, pak je vyhlídka u Baja Sardinia opravdu nádherným místem. Kochat se můžete blízkým mořem, pobřežím, ostrovy a žulovými skalami s tvary, které vznikly vodní i větrnou erozí. 

Hezké koupání najdete na západním i východním úpatí mysu. Není to přímo pod vyhlídkou. Úžasnou pláží je např. Tre Monti západně od městečka. 


Umístění

GPS souřadnice

41°8'32.320"N, 9°28'33.548"E

Adresa

Via Belvedere
Baja Sardinia
Arzachena 07021

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
30 m.n.m.

Přístup

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do Baja Sardinia jezdí linkový autobus z Olbie. Jeho konečná zastávka je v centru, které je asymetricky umístěno v jihozápadní části městečka. Dál musíte pěšky. Na plážích a vyhlídkách lze strávit celý den. 

Příjezd osobním autem, parkování

Parkování je možné přímo na vyhlídce. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Do ulice Via Belvedere se sice autobus vejde, ale nedoporučujeme sem vjíždět, protože na konci silnice byste se mezi parkujícími automobily možná neotočili. Zůstaňte stát na Via Tre Monti. 

Přístup pěšky

Vyhlídka je dostupná po několika metrech chůze od auta. 

Příjezd na kole, parkování kol

Vyhlídka je dobře dostupná jízdou po místních silnicích. 

Poznámky pro vozíčkáře

Vozíčkář může přijet autem, ale mezi silnicí a vyhlídkou je neupravený obrubník, který sám nepřekoná, s pomocí doprovodu ale ano. 


Rady a tipy

Doporučujeme strávit čas na některé z místních pláží. Ráno a večer na nich nebývá plno. 


Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu