Pláž La Pelosa

Krásné místo na severu Sardinie


Jako v Karibiku. Moře hrající všemi odstíny modré. Bělavý písek se třpytivými odlesky. V pozadí dva nádherné ostrovy, jeden se starou věží. Pozvolný vstup do vody. Na břehu vybrané občerstvení. Jen mírné vlny v chráněné zátoce. 

Nejsme v Karibiku. 

Pláž La Pelosa je pojem, který je možno zažít na severu Sardinie. Můžete si vychutnat vše o barvách moře, jemnosti plážového písku, dětských her na břehu a bezpečného koupání. Paráda. Ale také v sezonních špičkách moc lidí. 

Platilo to do roku 2020, kdy vygradovala extrémně skvělá pověst pláže tak, že na břehu nebylo možno zaparkovat a v písku leželi lidé vedle sebe jako rybičky v konzervě. Bylo jich tam natěsnáno až 6000 (počítáno za den). 

Místní úřady situaci vyřešily prodejem vstupenek na pláž za 4 eura na osobu a regulací návštěvnosti do 1500 osob za den. V době naší redakční návštěvy v červenci 2021 na břehu bylo možné zaparkovat celkem snadno a lidí na pláži bychom asi napočítali jistě přes 1000, ale situace se zdála být únosná. 

Chce to vyzkoušet. Také je dobré se předem informovat, zda platí od r. 2020 avizovaný zákaz kouření, zákaz vstupu psů a zákaz ležení na pláži jen na ručníku bez rákosové podložky. Všude je důrazně upozorňováno na zákaz odnášení písku z pláže jako suvenýru. Dokonce se uvažovalo o zákazu přijít na pláž s batohem. 

Až se na pláž dostanete, pak se mezi koupáním rozhodně dojděte podívat na vyhlídku blízko mysu Capo Falcone, kde za větrného dne pochopíte, proč je voda v zátoce La Pelosa klidná. Vlny přicházející od západu ze širého moře se na vstupu do zátoky kolem věže Torre della Pelosa rozdělí na dvě. Jedna míří vpravo, kde se rozbije na břehu, druhá míří vlevo k ostrovu Asinara. Celé se to stane těsně před pláží. Ostrůvek s věží postavenou Aragonci  r. 1578 se jmenuje Piana

Až vás koupání omrzí, vydejte se na mys Capo Falcone nebo jen na vyhlídku na skalách pod ním. 


Podle:

La Pelosa | SardegnaTurismo - Sito ufficiale del turismo della Regione Sardegna, 7. 12. 2021

Nejznámější italská pláž La Pelosa zavede vstup pouze na vstupenky - Cestolino.cz, 7. 12. 2021



Umístění

GPS souřadnice

40°57'56.793"N, 8°12'34.155"E

Adresa

Stintino 07040

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
0 m.n.m.
Základní číselné údaje
Pláž je dlouhá asi 240 m, v nejširším místě je široká asi 65 m.

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší žst je sice Porto Torres, ale odtud je to k pláži velmi daleko a nejezdí odtud autobusy, jeďte tedy do žst Sassari.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Jeďte busem ze Sassari, Via Padre Zirano na konečnou zastávku Spiaggia La Pelosa

Příjezd osobním autem, parkování

Parkovat lze na jednosměrné komunikaci, která vede podél pláže. Parkování je placené a musíte mít štěstí na místo. Pokud "plac" nenajdete, jeďte dále k mysu Capo Falcone a silnicí nahoru, kde dále od pláže byste místo k parkování měli najít. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Autobus se dostane podél mořského břehu nejdále ke konečné místní linky busů ze Sassari. Dále může jet vlevo a parkovat na některém z parkovišť podél Via Capo Falcone. 

Přístup pěšky

Od parkovišť to k pláži nikde není dále než 1 km. 

Příjezd na kole, parkování kol

Viz příjezd pro auta. 

Poznámky pro vozíčkáře

Pláž není přizpůsobena vozíčkářům. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu