Silnice Lula - Siniscola

Téměř zapomenutá horská komunikace na Sardinii s minimálním provozem a úžasnou krajinnou scenérií


Západním úbočím pohoří Monte Albo na Sardinii se vine v délce přes 20 km nádherná, téměř opuštěná silnice. Začít jízdu můžete ve vesnici Lula, odkud budete nejdříve mírně klesat a pak stoupat na úbočí. Po 6 km z křižovatky na souřadnicích 40°29'24.790"N, 9°31'47.449"E se můžete dát ostře doprava a velmi úzkou lesní silnicí se vydat na podívanou pod horu Punta Catirina. Dojedete pod výrazné sedlo, jediné, které je na Monte Albo výrazně viditelné z velké dálky, např. od vesnice Bitti (viz náš druhý snímek ve fotogalerii). Z přírodní odstavné plochy se můžete vydat na Punta Catirinu (převýšení 550 m) nebo odtud začít túru pohořím (cca 2 - 3 dny bez horských chat a možnosti doplnit potraviny či vodu, návrat k autu po silnici stopem nebo mít k dispozici dvě auta - jedno na začátku túry, jedno na konci).

Pak doporučujeme vrátit se na "hlavní" silnici. Při výjezdu na ní jeďte samozřejmě vpravo. Pak dlouhou dobu není kam odbočit. Vlevo vidíte lesnatá údolí a hřbety, vpravo skalnatá úbočí vápencového pohoří. Takto pojedete asi 14 km do sedla u pramene potoka Riu Siccu, kde při silnici potkáte "živou" civilizaci - salaš a krávy, které se volně potulují krajinou. Po dalších 4,5 km klesání se dostanete na křižovatku, kde vlevo se můžete dostat do vesnice Sant´ Anna, vpravo pojedete 8 km dlouhým klesáním do Siniscoly. Tady si můžete vychutnat pohledy na morfologicky členitou krajinu, která končí u moře. 

Silnice není nijak dlouhá, ale pokud jste milovníci krajin a dalekých výhledů, pojedete ji velmi dlouho, klidně i 2 až 3 hodiny. 


Umístění

GPS souřadnice

40°33'32.382"N, 9°37'54.822"E (Sedlo a salaš u pramene Riu Siccu)

Adresa

Siniscola, Lula 08029, 08020

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
80 m.n.m. - 860 m.n.m.
Základní číselné údaje
Silnice je asi 33 km dlouhá, z toho 21 km vede ve vysokých nadmořských výškách podél hlavního hřebene.

Přístup

Příjezd vlakem

Nejblíž se k pohoří Monte Albo můžete dostat úzkorozchodnou železnicí Macomer - Nuoro. Jeďte do konečné žst Nuoro. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Po silnici Lula - Siniscola nevedou žádné linky hromadné dopravy. Pokud byste ale chtěli začít túru pohořím Monte Albo, pak jeďte ze Siniscoly do vesnice Sant´ Anna. Hledejte autobusovou linku s konečnou v Lode nebo v Budduso. 

Do jižního výchozího místa, vesnice Lula, se dostanete autobusem z města Nuoro. 

Příjezd osobním autem, parkování

Jízdu můžete začít buď ve vesnici Lula nebo v městečku Siniscola. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Pro autobus je silnice Lula - Siniscola běžně sjízdná, jen si dejte pozor na protijedoucí vozidla. Na úzkou silnici pod horu Punta Catirina ale nejezděte, nevešli byste se na ni. 

Přístup pěšky

Pokud chcete jít po silnici pěšky, nic vám nebrání. Ale cesta hřebenovkou je hezčí. V redakci ji ale neznáme z osobní zkušenosti. 

Příjezd na kole, parkování kol

Jízdu na kole po zapomenuté silnici Lula - Siniscola můžeme jen doporučit. 

Poznámky pro vozíčkáře

Vozíčkářům jízdu autem po silnici Lula - Siniscola doporučujeme. Na místech dalekých výhledů vystupte z auta, pohybovat se budete bez problémů. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu