Výhled od tunelu na vesnici Cala Gonone

Ohromující podívaná na východě Sardinie


Na východě Sardinie je naprosto dominantním krajinným fenoménem pohoří Supramonte. Návštěvník si může vybrat, zda jej projde pěšky po krasových planinách nebo v kaňonech nebo zda použije auto na "divoké" silnici SS 125. Také můžete jet lodí a z moře se dívat na vápencové vrcholy, které hned u pobřeží dosahují fascinujících nadmořských výšek přes 1000 metrů. 

Výjimečným zážitkem je jízda tunelem po odbočce ze silnice SS 125 jižně od Dorgali do osady Cala Gonone. Slepá odbočka má číslo SP 26. Tunel o délce 420 m protíná pobřežní hřeben pod hlubokým sedlem mezi horami Monte Bardia (881 m.n.m.) a Monte Tului (917 m.n.m.). Samotné sedlo má nadmořskou výšku 560 m, portály tunelu do nitra hory jsou zaústěny asi o 110 metrů níže. Ještě dodejme, že pod sedlem nevede jeden tunel, ale hned tři. Nový je používaný automobilovou dopravou, do starého je svedena doprava cyklistů a těsně pod sedlem vede tunelová galerie pro pěšáky. 

Kvůli tunelu do osady Cala Gonone byste ale určitě nejeli. 

Do Cala Gonone se jezdí za fascinujícími krajinnými scenériemi s kulisami hor a skal a s plážemi, které jsou často dostupné jen pěšími stezkami nebo na lodi. 

První úchvatný obrázek krajiny u Cala Gonone získáte hned po výjezdu z východního tunelového portálu. Zastavíte na parkovišti a kocháte se scenérií rozloženou v hloubce 400 metrů pod vámi. Moře, kopce a skály. Naladíte se a pokračujete po klikaté silnici dolů. Tam už prožijete další kapitolu. 


Umístění

GPS souřadnice

40°16'29.273"N, 9°35'52.607"E

Adresa

Via Cristoforo Colombo
Cala Gonone
Dorgali 08022

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
435 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte po úzkorozchodné trati z Macomeru na konečnou do města Nuoro. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Na zastávku u západního portálu tunelu (Galerie Calagonone) jedou autobusy na lince Nuoro - Dorgali - Tortoli. U východního portálu (tedy u místa s výhledem) žádná zastávka není, ale projíždějí tudy autobusy na lince Nuoro - Cala Gonone. 

Příjezd osobním autem, parkování

U vyhlídky je parkoviště s dostatečnou kapacitou. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

U vyhlídky lze zastavit i s autobusem, je to ale možné jen ve směru od Cala Gonone k tunelu. Na parkoviště lze jen vjet a pak vycouvat. 

Přístup pěšky

Hřebenem nad tunelem vede krásná vyhlídková turistická trasa Sa Brava - Dorgali.  

Příjezd na kole, parkování kol

Starý tunelem lze jet na kole. 

Poznámky pro vozíčkáře

Vyhlídku si mohou vozíčkáři po příjezdu autem užít docela dobře. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu