Kostel sv. Františka v Algheru

Chiesa di San Francesco - kostel s klášterem jsou jednou z nejvýznamnějších památek města na Sardinii


Ve městě Alghero na severozápadní Sardinii je nejkrásnější církevní stavbou kostel sv. Františka (Chiesa di San Francesco). Stavba uprostřed historického centra v nenápadné slepé uličce pochází ze 14. století. Roku 1593 se kostel částečně zřítil, zrenovován byl v renesančním duchu. Nejzajímavějšími předměty uvnitř jsou mramorový oltář z 18. století a dřevěná socha umučeného Krista připoutaného ke sloupu, která pochází ze 17. století. 

Spolu s kostelem působil klášter, jehož dvůr je často využíván ke koncertům a kulturním událostem. Křížová chodba u sakristie pochází ze 14. století. Na všechny stavby v areálu kostela byl použit pískovec smetanového až okrového zbarvení. 

Podle:

Alghero: malá Barcelona na Sardinii | Magazín Radynacestu.cz, 22. 12. 2021

Clark, G. a kol. (2018): Sardinie, Lonely planet, Svojtka and Co. Praha, str. 115



Umístění

GPS souřadnice

40°33'29.579"N, 8°18'50.412"E

Adresa

Via Carlo Alberto 48
Alghero 07041

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
2 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Do Alghera vede železniční trať ze Sassari, kde je provozováno až 12 spojů denně. Nádraží je asi 1,5 km severně od centra v ulici Via Don Munzoni.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Autobusové nádraží v Algheru v podstatě není. V ulici Via Catalogna jsou soustředěny odjezdy a příjezdy busů různých společností, kde každá má svou vlastní pokladnu. Do Alghera se dostanete ze Sassari, Bosy, Porta Torres, některé linky ale nejedou do centra, ale na letiště severně od centra (poblíž Fertilie). 

Na letiště míří několik linek z italské pevniny, dále z Bruselu, Mnichova, Londýna a jiných měst. Z Prahy sem přímé lety zavedeny nejsou. 

Příjezd osobním autem, parkování

S parkováním je v Algheru vážný problém. Poblíž středu města zkuste podzemní parkoviště s vjezdem z Via Lo Fraso (40°33'32.122"N, 8°19'2.036"E), které má silně odpudivý vzhled, příjezdový "houpák" nevhodný pro vozy s nízkou světlou výškou, ale parkuje se v něm zdarma (stav r. 2021). 

Přístup pěšky

Alghero je dobře přístupné pěšky. Z výše popsaného podzemního parkoviště dorazíte do centra - tedy i ke kostelu - do 10 - 15 minut. 

Příjezd na kole, parkování kol

Ulice v Algheru jsou sice sjízdné na kole, ale pohybují se v nich buď obrovská množství aut nebo přímo v centru davy chodců tak, že jízdu Algherem na kole nedoporučujeme. 

Poznámky pro vozíčkáře

Centrum města je pro vozíčkáře až na malé výjimky dostupné, ale prohlídka kostela a kláštera není bezbariérová. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu