Puig de Randa

Mohutná ostrovní hora mezi Llucmajorem a Algaidou na Mallorce


V jižní části centrální planiny na ostrově Mallorca vystupuje z roviny několik vápencových ostrovních hor, z nichž jedna zcela dominuje svému okolí a díky radarové kopuli na temeni je nezaměnitelnou v pohledových panoramatech z různých míst. Jmenuje se různě. Geografický název zní Puig de Randa, ale díky jménu kláštera, který byl na vrcholku postaven se jí také říká Puig de Cura, Santuari de Cura nebo jen krátce Cura. Podotkněme, že slovo "puig" znamená v katalánštině "kopec". 

Abychom byli přesní, měli bychom spíše užít název "dvojkopec", protože Puig de Randa má nadmořskou výšku 542 metrů a sousední Puig de Son Reus je jen o málo nižší - má 489 metrů. Na druhou horu nikdo nechodí, Puig de Randa je docela hojně navštěvován. 

Proč?

Z vrcholu se naskýtá vynikající rozhled téměř na celý ostrov. Na několika místech, například od kopule radaru je rozhled takřka kruhový. A stačí na to pouhých 340 metrů převýšení nad okolní Centrální planinou. Protože vrchol je bezlesý, porostlý jen křovinami, pak v rozhledu téměř nic nebrání. Na západě ve vzdálenosti cca 20 km rozeznáte záliv s městem Palma, za ním se k nebi tyčí rozeklané vrcholy pohoří Tramuntana, které dominuji celému obzoru na severozápadě. Při dobré dohlednosti rozeznáte 33 km vzdálené moře moře na severu. Centrální planina se k němu zvolna svažuje, odtud ji vidíte ale jako rovinu. Napravo, tj. na východě tvoří obzor hory o nadmořské výšce 400 - 500 metrů. Moře na východě se skrývá za kopci, vidět není. 

Již ve 13. století si mniši františkáni žijící na ostrově na vrcholu nechali postavit klášter. Od roku 1275 zde působil Ramon Llull, jedna z největších osobností středověkých dějin Mallorky. Narodil se r. 1232 katalánským rodičům v Palmě a za svého života napsal několik zásadní děl o umění, náboženství a logice. Posmrtně se těší na Mallorce velké oblibě - dokonce takové, že ho někteří považují za svatého. Byl též misionářem. Protože žil v době, kdy katalánští dobyvatelé obsadili původně arabskou Mallorku, byl svědkem násilné christianizace obyvatel a prosazoval její nenásilnou podobu. Jeho dílo v logice předběhlo svou dobu natolik, že tvůrci moderních počítačů Ramona Llulla považují za otce výpočetních technologií. Ramon Llull po větší část života žil na Puig de Randa, kam odešel od rodiny. 

Na Puig de Randa dnes můžeme vidět tři kláštery. Jmenují se Santuario de Nuestra Senyora de Gracia (podobá se vlaštovčímu hnízdu na ostrohu), Santuario de Sant Honorat a přímo na vrcholu stojící Santuario Nuestra Senyora de Cura. Brána do kláštera mimořádné umělecké kvality byla postavena až r. 1682. 

Po klášteře Santuari de Lluc je Puig de Randa druhým nejvýznamnějším poutním místem Mallorky. V klášteře sídlí muzeum a můžete se zde ubytovat. 

Dojem z kláštera i z hory může někomu kazit soustava antén a kupole radaru. Nezbytnost jeho umístění si uvědomíme vzhledem k izolované strategické poloze Puig de Randa v blízkostí letiště a navíc nepříliš daleko od geografického středu Mallorky. 


Podle:

Puig de Randa - Cestovní kancelář NOMÁD (nomad.cz), 7. 1. 2022

Puig de Randa – Wikipedie (wikipedia.org), 7. 1. 2022

Algaida – Wikipedie (wikipedia.org), 7. 1. 2022

Puig de Randa - Wikipedie, otevřená encyklopedie (wikipedia.org), 8. 1. 2022




Umístění

GPS souřadnice

39°31'38.176"N, 2°55'35.504"E

Adresa

Randa
Algaida 07210

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
542 m.n.m.

Přístup

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do vesnice Randa nejezdí žádná autobusová linka, které jinak na Mallorce tvoří poměrně hustou síť. Cestovat musíte jedině do Algaidy (linky 401 až 403) nebo do Llucmajoru (linky 501 až 503), ale lepší je mít k dispozici auto. 

Příjezd osobním autem, parkování

Jeďte z vesnice Randa klikatou silnicí dlouhou 5,5 km na vrchol ke klášteru, kde je poměrně velké parkoviště. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Viz údaje pro osobní auto. 

Přístup pěšky

Můžete jet autem až nahoru nebo si dát túru z úpatí, např. z Llucmajoru přes osadu es Pujol (39°30'37.354"N, 2°54'52.203"E), klikatou pěšinou a pak po silnici na vrchol). Za vedra velmi namáhavé. 

Příjezd na kole, parkování kol

Silnička, která vede na vrchol, je velmi zajímavou výzvou pro pokořitele vrcholů. 

Poznámky pro vozíčkáře

Pokud přijedete autem, můžete navštívit vyhlídková místa a nádvoří kláštera na vrcholu. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu