Deià

Malebná vesnice v horách západní Mallorky


Deià je vesnicí v horách západní Mallorky, která se do světových dějin zapsala díky malebnosti okolí. Přírodní poměry, tj. překrásné vápencové hory a středomořské klima a rostlinstvo se staly lákadlem k pobytu pro mnoho významných osobností

Žil zde katalánský básník a malíř Santiago Rusiñol (1861-1931), francouzsko-kubánsko-americká spisovatelka Anaïs Nin (1903-77), americký archeolog William Waldren, americký sochař, malíř a grafik Paul Crotto (1922-2016), ale nejslvnějším dočasným obyvatelem městečka byl anglický básník a spisovatel Robert Graves (1895-1985), autor nejméně 140 děl, mj. románu Já, Claudius a autobiografické knihy Ztracená léta. Do domu v krásné zahradě mimo centrum při silnici na Sóller se nastěhoval roku 1929 společně s americkou básnířkou a spisovatelkou Laurou Riding. 

Graves si Mallorku a zejména pohoří Tramuntana velmi zamiloval. Bojoval za nekomerční využití hor a jeho úsilím tu bylo vyhlášeno chráněné území. Dům byl opraven a slouží jako hojně navštěvované muzeum. 

Kromě něj nejsou v Deià žádné významné památky. Nad městem se ale vypíná vrch s kostelem Sant Joan Baptista, kam určitě zajděte, chcete-li se kochat parádním výhledem, mj. na vrchol masivu Puig Teixot (1064 m.n.m.). V jednom z hrobů na sousedícím hřbitově je pohřben Robert Graves. 

Po vzoru dřívějších osobností si v  Deià a okolí zařídili svá sídla příslušníci horních deseti tisíc. 

Podle: 

Deiá | Mallorca (mallorca-web.cz), 24. 1. 2022

Kol. (2020): Mallorca, inspirace na cesty, Lingea Brno, s. 50 


Umístění

GPS souřadnice

39°44'55.423"N, 2°38'54.411"E

Adresa

Deià 07179

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
140 m.n.m. - 250 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte z Palmy do Sólleru, odkud můžete pokračovat autobusem č. 203. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Přes Deià jezdí autobusová linka 203 Palma, Plaça d´ Espanya - Valldemossa - Sóller. 

Příjezd osobním autem, parkování

V Deià je velmi málo parkovacích míst. Pokud se vám nepodaří vůz zanechat na okraji vozovky v centru, pak můžete parkovat i pod vesnicí ve směru od Valldemossy nebo jeďte ve směru na Sóller a parkujte u Gravesova domu. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Bus v centru vesnice nemá žádnou možnost k parkování. Můžete ale tady vyložit turisty a jet parkovat jinam. Možnost parkování je při silnici na Sóller u domu Roberta Gravese. 

Přístup pěšky

Přes vesnici vede hlavní trasa GR 221 pohořím Tramuntana. V této části se vyhýbá nejvýše položeným vrcholům. 

Příjezd na kole, parkování kol

Hlavní klikatá silnice bez krajnic Vallademossa - Sóller je jedinou přístupovou komunikací do Deià. Je tady docela silný provoz motorové dopravy, při jízdě na kole dávejte hodně pozor na osobní bezpečnost. 

Poznámky pro vozíčkáře

Deià je vesnicí položenou ve svazích, komunikace tady ale mají hladké povrchy. Na průzkum si tedy vezměte fyzicky dobře vybavený doprovod a zvládnete to. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu