Kostel Sant Salvador v Artà

Dominanta města na východě Mallorky, vynikající rozhled

Kontaktní informace

+34 971 836 020


Letní horko, kultivované i přírodní pláže, hory, sídla postavená přímo u moře jen za účelem ubytování návštěvníků a docela velké množství lidí. Takový je obraz východu Mallorky. Ještě dodejme - docela liduprázdné oblasti ve vnitrozemí. Turistická "pustina" začíná tam, kde se vzdálíte od pobřeží 2 - 3 km. 

Město Artà je výjimkou.

Leží na východě Mallorky, jeho centrum se nachází na velkém poloostrově, který má téměř dokonalý tvar půlkruhu a město je jeho středem vzdáleným od moře 7,5 - 8,5 km. 

Má asi 7500 obyvatel, kteří žijí zčásti v Artà a zčásti v sídlech na břehu moře (Colònia de Sant Pere, Betlem a S' Estanyol). Katastrální území města  je značně velké a zaujímá celou severní část zmíněného poloostrova. Zástavba se rozkládá v údolí, jemuž vévodí kopec Sant Salvador, který byl od nepaměti osídlen. 

Na území obce Artà se nacházejí památky na všechna období historie Baleár: dolmeny, pohřební jeskyně, dávné vesnice, stopy po Římanech i po muslimské nadvládě. Právě ti rozdělili Mallorku na 13 správních okresů a jeden z nich pojmenovali Yartân. Název se promítl do současného Artà.

Po dobytí Mallorky Katalánci se pod kopcem Sant Salvador začalo rozšiřovat město, které si raději drželo odstup od pobřeží kvůli neustálé hrozbě alžírských a tureckých pirátských útoků. 

Dnešní město je kombinací historického uspořádání uliček s moderními prvky. Nové kolonie na pobřeží vznikly až v 19. století, kdy se tam odstěhovalo několik rodin, aby se věnovali zemědělství a rybolovu. Dnes jsou domy v těchto sídlech mnohdy ve vlastnictví zahraničních osob. Jediné, co z dřívějšího osídlení zbylo, jsou staré fíkovníkové sady a vinice. 

Přes tlak turistického ruchu si některé oblasti u moře udržely původní přírodní ráz se skalami nebo s dunami a divokými plážemi, kde můžete vidět původní středomořské rostliny a živočichy.  

Dnes se v okolí Artà zemědělství věnuje jen asi 3 % obyvatelstva. Velká většina pracuje v sektoru služeb. 

Ještě nedávno se v turistických průvodcích o Artà psalo, že se jedná o poklidné, skoro až ospalé, turisty neobjevené místo. 

Není to pravda.

Po návštěvě města nám potvrdíte, že Artà sice není přímořské letovisko, ani polohou ani typově, ale navečer sem od pobřeží přijede spousta lidí, kteří si chtějí vychutnat neobyčejnou atmosféru městských ulic, prostorného náměstí a navštívit zdejší památky. Také si mohou půjčit kolo a jet po cyklostezce Via Verde vedené po tělese bývalé železniční trati do Manacoru (půjčovna kol a start trasy dlouhé 29 km je na bývalém nádraží). V centru a v nejbližším okolí panuje čilý ruch jako v přímořských destinacích a v některých restauracích panuje pravá pohoda a vynikající kuchaři. 

V následujících odstavcích se dozvíte základní informace o nejvýznamnější památce města - kostelu Sant Salvador na návrší asi 10 minut chůze od centra. 

Kostel je renesanční stavbou bez apsidy, je zakryt valenou klenbou a obehnán malebnými hradbami s věžemi a cimbuřím. Hradba vytváří kolem kostela tvar blízký čtyřúhelníku. 

Opevnění s mešitou (obojí nazývané Almudaina) se nacházelo na návrší již za muslimské éry, tedy před 13. stol. S dobytím Mallorky křesťany přešla pevnost do jejich rukou. Správa města rychle objevila strategický význam kopce. Obyvatelé se tu často schovávali před pirátskými nájezdy. Mešitu přestavěli na kostel, jak je ostatně ve Španělsku obvyklé a hlavní rekonstrukci provedli v 16. století, aby zesílili ochranu před nájezdníky. Tehdy také vznikla budova zvaná Es Donat, bydliště pro správce objektu celého komplexu. Kostel byl postaven r. 1825 na místě staršího kostela, vysvěcen byl r. 1832. Obnovu pro turistické účely, výstavbu cimbuří a jedné věže provedla Společnost přátel hradů r. 1967 (někdy se uvádí r. 1971)

Uvnitř kostela je nejhodnotnějším dílem románská dřevořezba znázorňující Pannu ze Sant Salvadoru, patronku města, která sem byla přivezena z kláštera v Bellpuig (osada jihozápadně od města) a dále freska v kupoli od malíře Salvadora Torrese z r. 1892. 

Turisty ale na návrší neláká jen kostel, ale především pozoruhodný kruhový výhled, který si můžete vychutnat při procházce po hradbách. Oceníte nejen krajinu, ale i prozíravost zajímavě pojaté opravy, která umožnila návštěvníkům projít si památku po atraktivní trase. 

Podle:

ArtàTravel (artamallorca.travel), 12. 2. 2022

Katka na cestách: Mallorca: Půldenní cyklovýlet po Via Verde z Artá do Son Servera (katka-na-cestach.blogspot.com), 14.2. 2022




Umístění

GPS souřadnice

39°41'46.554"N, 3°21'13.525"E

Adresa

Costa de Sant Salvador
Artà 07570

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
150 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Vlakem lze jet z Palmy do Manacoru. Odtud pokračujte autobusem č. 411 směr Cala Ratjada a vystupte v Artà.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Jeďte autobusem č. 411 na lince Manacor - Cala Ratjada. V Artà vystupte u bývalého vlakového nádraží. 

Příjezd osobním autem, parkování

Parkovat lze v okrajových ulicích města. Velké parkoviště je na severu města pod hradem. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

 Velké parkoviště je na severu města pod hradem. 

Přístup pěšky

Ke kostelu musíte dojít pěšky. Směrem od centra je třeba zdolat schodiště s převýšením 50 metrů. 

Příjezd na kole, parkování kol

Na kopec s kostelem lze přijet od severu. 

Poznámky pro vozíčkáře

Na kopec můžete přijet od severu. V samotném areálu jsou sice hladké povrchy, ale současně celá řada překážek v podobě schodů. Přes ně se vozíčkář dostane jen se šikovným doprovodem. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu