Mirador de ses Rotes

Vyhlídka na staré sady na úpatí pohoří Tramuntana na Mallorce


Do pohoří Tramuntana na severozápadě Mallorky vede několik silnic, ale nejhezčí je zřejmě spojení Inca - Lluc. Auta tu vystoupají z obce Selva z nadmořské výšky 150 metrů do průsmyku Coll de sa Batalla v nadmořské výšce 580 metrů. Tedy na první pohled žádné "vysokohorsky oslňující" údaje. Jenže pohoří Tramuntana je neskutečně malebné a vystupuje z roviny od města Inca velmi strmě. Vápencové hory jsou geologicky mladé, eroze je nestačila "srovnat", proto mají roztodivné, často bizarní a při pohledu z dálky až nepravděpodobné tvary. 

Mezi zástavbou vesnice Caimari a průsmykem Batalla je pořád co obdivovat. Hned v první serpentině se otevírá úžasný výhled na staré olivovníkové a ovocné sady s dokonalými terasami, které jsou lemovány kuželovitým krasem vápencových hor. Protože výškově ještě nejsme v pravých horách, jsou kopce nad terasami porostlé hustým středomořským lesem s pichlavými dřevinami (macchie). Vyhlídka se jmenuje Mirador de ses Rotes, je u ní malé parkoviště a takřka každé auto návštěvníka Mallorky tu zastavuje. Dojem dokresluje umělecké dílo - obří busta. 


Umístění

GPS souřadnice

39°46'34.348"N, 2°53'51.799"E

Adresa

Caimari
Selva 07313

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
220 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší žst je Inca. Jedou sem vlaky např. z Palmy. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Od žst Inca jedou do Llucu autobusy č. 312. Na vyhlídkových místech mezi Selvou a průsmykem Batalla ale zastávky nejsou. 

Příjezd osobním autem, parkování

Malé parkoviště se nachází přímo na vyhlídce. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Na parkoviště na vyhlídce se autobus nevejde. Jinde možnost k zastavení není. 

Přístup pěšky

Od vyhlídkového místa vede dálková turistická trasa do Llucu. 

Příjezd na kole, parkování kol

Výjezd ze Selvy do průsmyku Batalla často využívají sportovní nadšenci jako velkou vrchařskou výzvu. Při jízdě opačným směrem ve sjezdu dejte hodně hodně velký pozor na provoz aut. Prudké oblouky a zatáčky jsou na celém úseku velmi zrádné. 

Poznámky pro vozíčkáře

Po vystoupení z auta si výhled můžete v klidu užít. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu