Mirador de la Pedra en sec

Nádherná vyhlídka při silnici v pohoří Tramuntana na Mallorce


Pohoří Tramuntana na Mallorce představovalo při budování komunikací pro tamější vládu vždy významnou výzvu. Nejdříve bylo třeba zabezpečit dopravní spojení horských osad a samot se světem a později se soustředit na výstavbu železnice a silnic podporujících turistický ruch.

Jedna z nejvýznamnějších památek ostrova, klášter Lluc, téměř uprostřed Tramuntany, ale nikoliv v nejvyšších partiích, se dočkal vybudování silnice ve druhé polovině 19. století. Její stavba podle ing. Eusebi Estada byla uskutečněna v l. 1877-91. Probíhala v krajině plné obřích balvanů až 13 metrů vysokých, takže budovatelé museli použít trhaviny. Spotřebovali 14,7 tuny střelného prachu a 1,5 tuny dynamitu. Při stavbě serpentin často museli budoucí silnici podepřít vysokou kamennou zdí z balvanů kladených na sebe nasucho. 

Na stavbě pracovalo najednou až 400 dělníků. Silnice se stala obrovským inženýrským úspěchem. 

Turisté většinou navštěvují Mallorku v létě, když využívají skutečnosti, že nad Středozemním mořem převládá suchý tropický vzduch s bezoblačným počasím a vysokými teplotami. V zimě se nad Mallorku přesouvá vzduchová hmota mírných šířek, kdy nejsou výjimkou deště, v nejvyšších polohách sněží. 

Velmi prudký déšť postihl pohoří Tramuntana v noci 31. ledna 2019. Povodeň silnici zničila mezi 7. a 14,9. kilometrem. Vláda Mallorky zahájila rekonstrukci co nejrychleji, jak jen to bylo možné. Předtím ale UNESCO systém stavby opěrných zdí z kamenů kladených nasucho vyhlásila světovým kulturním dědictvím, takže oprava musela být provedena starobylými metodami. Ale povedla se. Přitom byl postaven vyhlídkový bod (mirador) Pedra en Sec a u něj změněno vedení silnice. 

Z prudké zatáčky se otevírá výhled na protilehlé skály, dále na rokli, která ústí až na úpatí pohoří, a na část roviny severně od města Inca. 

Další krajinářsky úchvatné místo se nachází asi 400 m od vyhlídky jižně, tedy na příjezdu od Incy. Auta tu projíždějí mohutným zářezem ve skále. 

Pokud od vyhlídky pojedete ve směru nahoru, pak nejvýše položeným místem na této silnici je průsmyk Batalla se samotou a čerpací stanicí pohonných hmot. 

Podle:

Informační cedule na vyhlídce, srpen 2021


Umístění

GPS souřadnice

39°48'26.429"N, 2°53'54.446"E

Adresa

Selva 07313

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
470 m.n.m.
Základní číselné údaje
Silnice Caimari - Lluc byla budována od r. 1877. Významná rekonstrukce byla provedena r. 2019.

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší žst je Inca. Jedou sem vlaky např. z Palmy.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Od žst Inca jedou do Llucu autobusy č. 312. Na vyhlídkových místech mezi Selvou a průsmykem Batalla ale zastávky nejsou. 

Příjezd osobním autem, parkování

Malé parkoviště se nachází přímo na vyhlídce. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Na parkoviště na vyhlídce se autobus vejde. 

Přístup pěšky

Přímo přes vyhlídku nevede žádná turistická trasa, ale ve skalách nad ní vede značená pěší stezka GR 222. Výhledy na ní jsou ještě hezčí než ze silnice. 

Příjezd na kole, parkování kol

Výjezd ze Selvy do průsmyku Batalla často využívají sportovní nadšenci jako velkou vrchařskou výzvu. Při jízdě opačným směrem ve sjezdu dejte hodně hodně velký pozor na provoz aut. Prudké oblouky a zatáčky jsou na celém úseku velmi zrádné. 

Poznámky pro vozíčkáře

Po vystoupení z auta si výhled můžete v klidu užít. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu